Steriliseren, waarom zou ik?!

Iedereen houdt van zijn hond en het liefst zou je een kloon van je eigen geliefde viervoeter willen hebben voor het geval hij of zij mocht overlijden. Want zeg nou zelf, een leukere hond dan je eigen hond bestaat niet, toch?

Euhm juist ja…

dsc_5043
schattig maar toch maar even niet

Voor de 1 is dit de reden om aan een nestje te beginnen. De ander omdat hij verknocht is geraakt aan een bepaald ras. Sommigen omdat ze denken snel geld te kunnen verdienen. Bij weer een ander gebeurt het per ongeluk of is het simpelweg gewoon dat de teef steeds jonkies krijgt. Soms is een sterilisatie voor iemand gewoonweg niet te betalen.

Er heersen veel mythes rondom het
steriliseren van teven en reuen. Veel mensen willen hun reuen niet laten helpen omdat men bang is dat hij daardoor zijn waakfunctie en mannelijkheid verliest. Ballen moet hij hebben, een reu zonder ballen is geen kerel. Voor teven wordt nog steeds gezegd dat 1 nestje gezond voor ze zou zijn… Anderen willen hun hond de pret van de daad niet ontnemen. Zelf moet ik altijd vreselijk grinniken bij deze uitspraken want het is zo menselijk ingevuld. Vandaar dit stukje, niet zozeer om de voor en nadelen te bespreken, maar meer om de mythes bespreekbaar te maken.

Voor een dier is de daad toch echt alleen een daad van voortplanting, er komt niet zoveel aan genot bij kijken. Puur genenverspreiding en weinig liefkozing. Een daad die alleen getriggerd wordt als een teef loops is. Heb je ooit een reu en teef zien paren alleen voor genot? Nee de daad vindt alleen plaats als de teef vruchtbaar is tijdens een bepaalde periode in de loopsheid. Dus het genot ontnemen strepen we weg, goed? Wat wel uitmaakt is dat er onder de honden die veel wisselend geslachtsverkeer hebben een sexueel overdraagbare aandoening heerst. Een aandoening die tumoren aan de geslachtsdelen geeft.

Nee, niet zijn ballen… Testosteron en Oestrogeen zijn voor veel dingen belangrijk. Voor groei, ontwikkeling, voortplanting enz enz. Dus dat je dat per definitie niet graag stop zet kan ik me ergens nog wel voorstellen. Maar daar draait het voor de meeste mensen niet om.  De meeste mensen, en dan praat ik voornamelijk over mannen, hebben het over wel of geen ballen hebben… de rest vinden ze niet eens zo interessant… Maar lieve mannen ik heb nog nooit een reu richting z´n geopereerde dinges zien kijken en zich minder mannelijk zien voelen alleen door het gebrek van zijn ballen. Geen WTF waar zijn m´n ballen reacties, niks van dit alles… Na de operatie gaan de reuen gewoon door met hun leven alsof er nooit iets gebeurd is. Kan dus ook weggestreept worden van het lijstje.

Teven voelen zich niet meer of minder vrouw of ze nou wel of geen nestje gehad hebben en extra gezond voor hun lichaam is het eigenlijk ook niet. Voor ons vrouwen maakt het qua lichamelijke gezondheid ook geen verschil of we nu wel of geen kinderen krijgen.  Het overkomt ze… meer is het niet. Ook streep er door en van het lijstje, oke!

Dan de laatste, de waakfunctie, we hebben er al over geschreven in een goede waakhond. Er zijn zoveel factoren die een waakhond een goede waakhond maken, testosteron is daar maar een heel klein percentage van. Een percentage dat als je voldoet aan de overige voorwaarden te verwaarlozen valt.

img_3094
Moeder en dochter samen gedumpt, betekent elk half jaar 20 pups voor dit stelletje alleen al.

We hebben een mentaliteitsprobleem, een overschotprobleem, een maatschappelijk probleem en een dierenwelzijnsprobleem waardoor je helaas alleen maar PRO vroeg sterilisatie kan zijn. In dit geval zeg ik, hoe eerder hoe beter. Rond de 6 maanden je hond en rond de 3 maanden je kat laten helpen, kan ik alleen maar toe juichen. Dus nog voor er “per ongeluk nestjes” kunnen ontstaan.

Curacao, Aruba, Bonaire, St Maarten, Suriname en aannemelijk ook de rest van het caribisch gebied kampt met een zeer groot overschot aan honden (en katten) waardoor de straten vol zijn met zwerfdieren en dus ook ernstig dierenleed. Ook jij helpt daar op deze manier aan mee en bent daar ook verantwoordelijk voor.

Uitgesloten natuurlijk mensen met (on)gesteriliseerde dieren die er 100% voor zorgen dat hun huisdier zich niet kan voortplanten. Dus mensen die er voor zorgen dat hun dier niet uit de tuin gaat en zwanger thuis komt of alle buurthondjes bezwangerd. En die ervoor zorgen dat er geen soortgenoot de tuin in kan komen om zo toch even stiekem voor nageslacht zorgen. Alleen als je daar 100000% je verantwoordelijkheid in neemt hoor je ons niet klagen. Dan mag je wat mij betreft helemaal zelf weten wat je doet en de voor en tegens afwegen.. Kan of wil je dat niet… ook prima maar neem dan je verantwoordelijkheid.

Klinkt wel heel belerend zo he… I know, niet de bedoeling, alvast excuus… Maar dat komt door de keerzijde van de medaille… Elk nest wat er bij komt zorgt voor een nog groter probleem. Iets wat je, als je er niet zo mee bezig bent, wellicht niet eens zo in de gaten hebt. Maar we gaan een simpel cirkeltje maken waardoor je het misschien beter begrijpt en toch maar niet kiest om van jouw lieveling nageslacht te maken.

img_5007

1 zwanger teefje zorgt voor gemiddeld 8-10 pups -> 1 of 2 hou je misschien zelf. -> hou je er 6-8 over -> de buren willen en misschien (als je geluk hebt) 1 of 2 en je neefje misschien ook wel 1. -> hou je er 4-6 over… en dan? Ga je die naast die 1 of 2 die je al had zelf houden?

Dit aantal wordt vaak gedumpt. En dan?

Een aantal gaat dood op een hele nare manier. Sterven door honger, dorst en uitdroging is niet echt humaan te noemen. Daarnaast zijn al die dode dieren overal niet echt bevorderlijk is voor de hygiene voor de rest van de bevolking.

Een aantal wordt net op tijd gevonden/ gered door anderen, maar die mensen hebben hoge medische kosten en grote zorgen om ze weer een goed plekje te geven. Niet echt keurig zeg maar, om van jouw probleem andermans probleem te maken. Want goede plekjes vinden is moeilijk, zoals je zelf ervaren heeft. Stichtingen en asielen zitten tot de nok toe vol en hebben hoge kosten om de dieren te kunnen verzorgen. De meesten draaien op giften of  op een kleine subsidie maar het is geen vetpot. En guess what? Ze kunnen de toestroom niet aan. Dus volwassen honden/ katten moeten geweigerd worden. Maar de eigenaar wil er echt van af en zet ze op straat… Joepie nog meer ongewenste pups/ kittens en nog meer zwerfdieren..

Een aantal overleeft de dump maar hebben het zwaar op straat. Eten en drinken ligt niet voor het oprapen en juist.. u raad het al… ook zij zorgen weer voor nageslacht. Elke half jaar 8-10 pups. Alleen nu leeft het voltallige nest op straat die ook weer voor nageslacht gaan zorgen en zo wordt uw druppeltje een hele grote vlek die zich verspreid. Heb je meerdere mensen die het zo oplossen en u ziet om u heen wat er van terecht komt. Zwerfdieren op elke hoek van de straat. De schatting voor Curacao ligt zo rond de 60.000 zwerfdieren, een heleboel voor een relatief klein eiland.

img_2685U leest het al, een groot probleem, serieus.. We moeten er echt met z´n allen aan werken om dit probleem op te lossen. Allemaal samen, want de een wel en de ander niet heeft niet zoveel zin. Dan blijven het druppels op een gloeiende plaat en water naar de zee dragen. Maak die sterilisatieafspraak bij je dierenarts. Meerdere dieren en geen geld om alles te doen? Steriliseer de vrouwtjes en zorg dat je mannetjes binnen het hek van de tuin blijven. Geen geld om ook de vrouwtjes te doen, neem contact op met Stichting Dierenhulp (Curaçao en Bonaire) of meld je aan bij een sterilisatieproject (Aruba, Suriname, st Maarten) bij jou in de buurt. Elke regio heeft met regelmaat een project die jou daarmee helpen kan. Is dat er niet op dit moment, zorg er dan echt voor dat ze zich niet voortplanten door ze in je tuin te houden en vreemdelingen uit je tuin te houden. Zet loopse teven goed afgesloten binnen want reuen zijn inventief om in een tuin van een loopse teef te komen. Enne niet van dat halve slappe dan he, ook echt serieus d´r tegen aan zoals echte bikkels dat doen. 😉

Doen he!

©Rescueracao