Blinde of dove pup

Billy, zag in eerste instantie niks tot bijna niks, Nu hij volwassen is heeft hij waarschijnlijk het zicht alsof je constant tegen de zon in kijkt

In de 4 jaar fosteren heb ik toch met enige regelmaat een blinde of slechtziende pup opgevangen. Gemiddeld 1-2 keer per jaar zat er eentje tussen. Een blinde pup is echt niet zielig en redt zich over het algemeen prima. Vaak merk je nauwelijks dat ze blind zijn want rennen en bochtjes nemen gaat net zo goed als een ziende pup. Vaak zie je het aan kleine dingen. Dat ze af en toe frontaal tegen de tafelpoot oplopen. Ook is me opgevallen dat ze vaker rondjes in de achteruit lopen. Ze lopen een beetje gek, maar als je oplet zie je dat ze lopen als tinnen soldaatjes. Ze steken hun voorpootjes net wat meer gestrekt en rechter naar voren. Zo voelen ze op tijd obstakels aankomen.

We hebben pups gehad die uiteindelijk toch nog ietsje gingen zien, pups gehad die in eerste instantie niks zagen en later probleemloos alles konden zien en pups die blind bleven. Zolang je niet constant je huis volledig anders gaat inrichten zullen botsingen steeds minder voorkomen. Behandel een blinde pup net als alle anderen. Bescherm hem niet over. Ze moeten leren omgaan met hun handicap, en zal het hondje er later geen hinder van hebben.

Mini was in eerste instantie blind, De natuur had door de barre omstandigheden waar ze aan blootgesteld was een geintje uitgehaald en haar oogjes beschermd, later is dit volledig bijgetrokken

Waar je zowel bij blinde als dove honden even aan moet denken is dat ze je niet altijd horen/zien aankomen. Als ze bijvoorbeeld liggen te slapen of druk aan het snuffelen zijn. Dus kunnen schrikken als je ineens aan ze zit. Advies is maak altijd met je stem kenbaar dat je er bent en ze aan gaat raken bij een blinde pup en klap even in je handen of stamp op de grond bij een dove pup.

Zo blijft het relaxed voor iedereen.

Ook dove pups komen voor. Ook geen probleem, behalve als je ze kwijt bent en je ze wilt roepen. Dit hebben we opgelost door een klosje aan z’n halsband te bevestigen en 1 van de andere honden te leren op commando de pup te zoeken en aan het klosje te trekken om hem attent te maken dat hij gezocht werd. Na het rukje geef je de pup een beloning. Zo leert hij dat een rukje voer oplevert en zal hij jou komen opzoeken. Ook hebben we met speciale halsbanden met trilfunctie de hond geleerd terug te komen als de band gaat trillen. Trillen is beloning dus nooit correctie!!  Dove pups kan je op handgebaren alle commando’s aanleren, mits je natuurlijk oogcontact hebt.

Voor beide geldt dat je secuur moet omgaan met de plaatsing van de pup.

©Rescueracao 2022

Filmpje Billy, je ziet dat hij loopt als een tinnen soldaatje.

Mini ook blind mist net even de tafelpoot