De gevonden Pitbull en de dramatische plaatsing. 24-12-2012

In de tijd dat ik in het asiel werkte zit 1 plaatsing me nog altijd dwars. Ondanks dat ik niet veel qua rescue of qua plaatsing gedaan heb wil ik zijn verhaal toch hier vertellen. Omdat ik denk dat er een les uit geleerd kan worden. Een hele belangrijke zelfs.. Een les die het leven van een dier kan maken of breken.

Lees een hond aan groep toevoegen en voorkom ongelukken
Lees een hond aan groep toevoegen en voorkom ongelukken

De hond werd door een rescueer gevonden op Shut. Een plek op Curacao vlakbij het vliegveld waar veel honden gedumpt worden. Een troosteloze plek vol afval en illegale stort van puin en dus ook dode en levende huisdieren. De hond werd mee naar huis genomen maar kon daar eigenlijk niet blijven ivm andere honden die aanwezig waren. Hij kwam in het asiel. Het asiel is verplicht om van pitbulls/ look a like pitbulls melding te maken bij de hondenbrigade van de toenmalige SKS. Dit omdat het houden van pitbulls nog altijd verboden is op Curacao. Vaak worden de honden dan in de opslag genomen door de sks en meestal volgt dan euthanasie. De SKS besliste in zijn voordeel, iets wat al nauwelijks voorkomt.. Hij was vriendelijk naar mensen en hij verdiende een kans. De oud eigenaar werd opgespoord en kreeg voor het dumpen een reprimande van de SKS. Wij mochten een nieuw thuis voor hem zoeken. Het asiel zit eigenlijk niet te wachten op een pitbull, niet omdat het nou een pitbull was hoor, voor ons zijn alle honden gewoon honden dus ook een pitt. Maar zodra er zo’n hond in het asiel komt, komen daar ook direct hele foute mensen op af met hele foute bedoelingen met zo’n hond. Op het moment dat er bekend word dat er een pitbull huist in het asiel ben je direct bang voor inbraak en diefstal van de hond. We konden dus niet open en bloot op zoek naar een nieuwe eigenaar en zagen hem het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Hoe langer hij in het asiel zit hoe groter de kans op een diefstal.

De rescueer vond iemand die hem hebben wilde en wij, allang blij dat hij een veilige plek zou hebben, hebben hem weer meegegeven. De hond ging in de auto en op naar een nieuwe toekomst…. Een klein uurtje later, telefoon. De rescueer.. Ze waren naar het huis gereden en hadden de auto met open raam op de oprit geparkeerd. De nieuwe eigenaar had nog een hond die los in de tuin liep. De pitbull is door het open raam naar buiten gesprongen en heeft de andere hond dood gebeten. De pitbull is direct ingeslapen. Terecht? Misschien wel… Het was een volwassen reu en waarschijnlijk is zijn verleden meer dan triest geweest. Toen hij binnen kwam zat hij onder de wonden. Was hij mishandeld? Had hij geknokt op de dumpplaats? Was hij gebruikt voor hondengevechten? Het bleef gissen. Maar naar mensen was hij zo vriendelijk geweest. Wat me zo dwars zit in dit verhaal is dat wij als asiel hem secuurder hadden moeten plaatsen. Wij hadden hem moeten behoedden voor deze fatale fout. Misschien hadden we het risico niet moeten nemen om hem bij een andere hond te plaatsen, maar eerlijk gezegd was mij dat niet bekend.  En ja ook al blijft het gissen, misschien als zijn aankomst iets beter gepland was, was het misschien ook anders gelopen. Zeker in een geval als dit mag men niks aan het toeval overlaten. Introducties met andere honden zijn altijd een beetje tricky maar in dit geval had er veel meer opgelet moeten worden. Eigenlijk had hij nooit de mogelijkheid moeten hebben om door een open autoraam naar buiten te kunnen springen, of er nu wel of geen andere hond aanwezig was geweest. Dit had veel beter gedaan moeten worden of er had een plek gekozen moeten worden waar geen andere hond aanwezig was geweest. Laten we voorop stellen dat niemand in dit verhaal kwaad in de zin gehad heeft. De rescueer niet, de nieuwe eigenaar niet en het asiel niet. Maar we hadden met z’n allen veel beter moeten kijken en veel minder aan het toeval moeten overlaten… en dat… neem ik mezelf wel kwalijk, want het is ten koste gegaan van 2 honden en een zeer verdrietige nieuwe eigenaar die 2 honden hoopte te hebben en met lege handen kwam te staan.

Naar aanleiding van dit verhaal en omdat het vaker niet geheel lekker loopt om honden met elkaar te introduceren heb ik het volgende artikel geschreven over honden introduceren. Een nieuwe hond toevoegen aan een bestaande groep Hier lees je hoe je veel dingen kan voorkomen en waar je op moet letten.

Zijn pitbulls dan slecht? Nee die mening deel ik totaal niet. De meeste pitts zijn geweldig leuke honden, ook de herplaatsers. Helaas zijn het sommige mensen die een dier of een bepaald ras teniet doen door hele nare dingen met ze te doen. Hondengevechten zit diep in de criminele wereld verweven en komt helaas op Curacao veelvuldig voor. In het diepste geheim worden op afgelegen plekken gevechten georganiseerd. De stille getuigen, de hondenlijken, worden zo nu en dan op afgelegen plekken gevonden. Helaas hebben honden niet zo’n grote prioriteit op het eiland en blijft deze ellende ongemoeid. Ik hoop dat het rechtssysteem ooit toereikend word zodat ook deze zware mishandelingen snel gestopt kunnen worden.

©Rescueracao