Lymphoma bij de kat

Kanker komt bij vrijwel alle levende wezens voor. Inclusief onze huisdieren. Kanker ontstaat wanneer een cel in het lichaam muteert en onbeperkt gaat delen. Dit kan overal in het lichaam gebeuren, maar op sommige plaatsen komt het vaker voor dan andere. Bij de kat is een van de meest voorkomende vormen lymphoma. Dit is een kanker van het afweerstelsel. Dit kan op verschillende plaatsten in het lichaam gebeuren en is soms geassocieerd met bepaalde virusinfecties bij de kat.

De verschillende vormen van lymphoma worden ingedeeld naar gelang de plaats in het lichaam het ontstaan. Meest voorkomend is in het maag-darmstelsel, dan noemen we het alimentair. Een andere vorm is het mediastinaal lymphoma, wat ontstaat uit de lymfeknopen in de borstholte. Als de lever, milt, lymfeknopen en/of het beenmerg zijn aangetast dan spreken we over multicentrisch lymphoma. Zeldzaam zijnde vormen die ontstaan in het oog, de nier, het zenuwstelsel en, in tegenstelling tot de hond,  de huid.

DDC_cat_mutual_grooming
FeLV wordt overgedragen via speeksel (Bron: www.merckvetmanual.com)

Lymphoma kan ontstaan als gevolg van een infectie met het feliene leukemie virus (FeLV). Dit is een virus dat wordt overgedragen via speeksel en neusafscheiding en via bijtwonden. Bij infectie kunnen er 3 scenario’s optreden: de kat kan de infectie verslaan waarna het dier immuun is; het dier kan een gezonde drager worden van het virus waarbij het zelf geen klachten heeft, maar wel het virus kan overbrengen naar andere katten; of het dier wordt er ziek van. Bij ziekte zien we een verminderde afweer, terugkerende bloedarmoede en lymphoma’s.

De symptomen van lymphoma kunnen variëren naar gelang de plaats van de tumor. Bij de alimentaire vorm zien we symptomen die te maken hebben met het maag-darmstelsel. Dit kan zijn braken, diarree, vermageren of stoppen met eten. Soms kan het zijn dat de darm niet meer genoeg voedingsstoffen kan opnemen. Dan kunnen er tekorten in het lichaam ontstaan.

Bij de mediastinale vorm, die in de borstholte ontstaat, kunnen problemen met de

RX thorax lymphoma
Rontgenfoto van de borstholte. Er is een massa zichtbaar voorin de borstholte en er zit vocht tussen de longen en de borstwand als gevolg van lymphoma. (Bron: www.vetbook.org)

ademhaling ontstaan. Deze dieren moeten veel moeite doen om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Soms is dan ook te zien dat de slijmvliezen een blauwe waas krijgen asl gevolg van de lage hoeveelheid zuurstof in het bloed. Andere problemen die kunnen voorkomen bij deze vorm zijn vochtophopingen in de borstholte en regurgitatie. Dit laatste is het opgeven van voedsel voordat het de maag heeft bereikt. Voor veel mensen lijkt dit op braken, maar om de oorzaak op te kunnen sporen is het belangrijk om het verschil te maken. Regurgitatie komt voor snel na het eten, het dier voelt het vaak niet aankomen en er zijn geen sterke buikcontracties. Als er twijfel is of het dier braakt of regurgiteert zal de dierenarts u misschien vragen om het te filmen of op de praktijk eten te geven.

Het multicentrisch lymphoom geeft vaak de meest vage klachten of zelfs helemaal geen klachten. Dit is afhankelijk van de mate van aantasting van de betrokken organen. Op het lichamelijk onderzoek van de dierenarts kunnen vaak de vergrote lymfeknopen worden gevoeld. Bij aantasting van lever, milt of beenmerg kunnen de symptomen variëren van braken en niet-eten tot slap zijn en zich afzonderen. Ga bij twijfel altijd naar uw dierenarts.

Afhankelijk van de klachten zal de dierenarts waarschijnlijk voorstellen om verder onderzoek te doen. Dit kan gaan om een röntgenfoto van borst en/of buik, een echo van de buikorganen of een zogenaamde cytologie. Bij een cytologie neemt de dierenarts met een naald wat cellen uit het te onderzoeken materiaal. Dit kan een lymfeknoop zijn die vergroot is of het kan wat vocht uit de borstholte zijn. Deze cellen worden op een draagglaasje geplaatst en daar wordt een kleurstof aan toegevoegd. Dit wordt vervolgens bekeken onder de microscoop. Vaak kan hieruit de diagnose van lymphoma worden gesteld.

De behandeling van lymphoma is weer afhankelijk van de plaats en uitgebreidheid van de tumor. Chirurgisch verwijderen van een stuk aangetaste darm of een bultje in de huid kan soms genezend werken. Een andere optie is chemotherapie. Dit is voor veel mensen erg schrikken, maar belangrijk om te weten hierbij is dat chemotherapie bij dieren gericht is om de kwaliteit van leven te verbeteren. Als er veel bijwerkingen optreden word het protocol aangepast of stop gezet. Er zijn verschillende combinaties van medicijnen mogelijk. Indien chemotherapie niet gewenst is, kan het dier vaak nog korte tijd gelukkig en pijnvrij zijn met behandeling met prednison. Het is belangrijk om te weten dat behandeling met prednison voor de start met chemotherapie het effect van de chemotherapie kan verlagen. Zorg dus dat u zeker bent van de gekozen behandeling voordat u met prednison begint. Het beste is om met uw dierenarts te bespreken wat voor uw dier de beste optie is.

Deze informatie is bedoeld voor gebruik vóór, tijdens en na het consult bij de dierenarts. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Hoewel de informatie is geschreven door een dierenarts kan deze alsnog fouten bevatten. Geen enkele website kan het contact met – of het bezoek aan – de dierenarts vervangen. In geval van twijfel, neem contact op met uw dierenarts!