Schuwe pup

Het komt nog wel eens voor dat de pup schuw is als ze net binnenkomen. Soms hebben ze nare dingen meegemaakt of hebben ze juist niks gezien waardoor ze niks gewend zijn en alles eng vinden.

Geef de pup een aantal dagen de tijd om rustig alles op zijn manier te bekijken. Even acclimatiseren. Lekker eten doet in veel gevallen wonderen. Meestal is een paar keer bij de pup gaan zitten en hem uit je hand lekkere dingen voeren genoeg om het ijs te breken.

Jantje, schuw bij binnenkomst

Maar je hebt natuurlijk ook de diehard schijtebroekjes… Deze pups hebben net iets meer nodig om er boven op te komen. De grootste valkuil is om alles te gaan vermijden. Onder het mom van je haalt de straat niet uit de hond of och laat maar want hij heeft al zoveel meegemaakt, word er soms niks meer ondernomen.. Jammer want een pup is hartstikke flexibel en kan eigenlijk nog heel mooi gevormd worden, ook al is de basis niet top geweest.

Bedenk een plan om de angst uit de hond te halen en ga rustig en stapsgewijs te werk. Neem de pup lekker op schoot en bekijk de dingen samen. Spelen rondom enge objecten haalt vaak al heel wat spanning weg. De kunst hierbij is dat je de juiste afstand zoekt. Vind hij bijvoorbeeld op 5 meter auto’s eng, en is hij op 10 meter rustig dan is dat de plek om te starten. Rustig opbouwen naar 7 en pas als je geen angst meer ziet weer een stapje dichterbij. Je snapt de strekking denk ik wel. Gebruik bij elk gewenst gedrag lekkere beloningen en beloon elk gewenst gedrag. Corrigeer NIET. In het leerproces wil je absoluut geen angst of stress zien. Zie je dat wel dan ga jij als trainer VEEL TE SNEL en moet je je stappen kleiner maken. Afdwingen heeft geen zin, mij verplichten een kakkerlak laten vasthouden gaat ook geen zoden aan de dijk zetten terwijl als je hem in een potje stopt en we er samen rustig naar toe werken misschien wel. Als je angstig bent leer je niks omdat je alleen maar bezig bent met vluchten of vechten, dus creëer de juiste omstandigheden en bouw het op. Neem je tijd en kijk goed naar stresssignalen. Probeer die te minimaliseren. Alles wat je nu investeert krijg je later dubbel en dwars terug..

©Rescueracao 2020