Leeftijd van een kitten schatten

Als je een kitten gevonden of gekregen hebt waarvan je niet weet hoe oud het is, dan helpt het om te weten hoe je de leeftijd kunt inschatten. Zo kun je het diertje op de juiste manier verzorgen en het de correcte voeding geven. In dit artikel vind je enkele suggesties om de leeftijd van een kitten nauwkeurig te kunnen schatten wanneer je geen idee hebt hoe oud het beestje is.

 

Net geboren
Pasgeboren kittens

Leeftijd inschatten is soms best lastig. Ik heb geregeld meldingen gekregen van mensen die een kitten hadden gevonden. Wat bij aankomst helemaal geen kitten bleek te zijn maar een jong volwassen diertje. Maar ook andersom komt zeker voor, dat mensen een melding maken van een volwassen dier wat een jonge kitten bleek te zijn.

FB_IMG_1458267787436
10 dagen oud

Leeftijd inschatten is van groot belang als u kittens heeft gevonden waarvan niet bekend is wanneer ze zijn geboren. Het is nogal een verschil als u b.v. flessenkittens vindt of kittens van een week of 7 oud. Nou zijn er wel manieren om een leeftijd van een kitten redelijk goed te kunnen bepalen. Wel is het zo, hoe ouder een kitten word hoe moeilijk het is in te schatten.

Wat kunt u doen?
Laten we beginnen bij de oogjes van een kitten.
Als u ziet dat de oogjes van de kittens nog dicht zijn, gaat het om hele jonge kittens. Gemiddeld gaan de oogjes open tussen 7 en 12 dagen net als de oortjes overigens. Voor die tijd zijn de kittens dus doof en blind. U kunt dus met zekerheid zeggen dat de kittens niet ouder zijn dan 12 dagen.

3 weken.
2 weken

Als de kittens hun oogjes open hebben word het al iets moeilijker maar nog kunnen de oogjes wat vertellen. In de eerste periode dat de oogjes open zijn, zijn ze altijd een mooie diepe kleur blauw. Alleen de iris is zwart. Dit blijft zo tot de kitten ongeveer 6 weken oud is. Hebben de oogjes dus al een andere kleur kunt u met zekerheid zeggen dat de kittens ouder zijn dan 6 weken.

3 weken
3 weken

Na een leeftijd van 6 weken gaan de oogjes verkleuren. Vaak zie je dat dit van binnen rond de iris naar buiten gaat. Rond een leeftijd van 7 weken zijn de oogjes helemaal verkleurd. Vaak zie je dan een groene of bruine kleur, dat geldt ook voor kittens die later weer blauwe ogen krijgen. Het kan soms een jaar duren voor de ogen de kleur hebben die de kitten de rest van zijn leven houd. Aan de hand van de oogjes kunt u dus al veel zien zonder de kitten aan te raken.

Laten we eens verder kijken.
Niet alleen de oogjes vertellen ons iets over de leeftijd. Wat misschien nog meer zegt is het gewicht van de kittens en ontwikkeling. Dit is meestal heel nauwkeurig als u weet met welk ras u te maken heeft. Bij gevonden kittens hoeft dit dus niet altijd volgens het schema te gaan. Wel zijn er goede richtlijnen.

leeftijdinschatten_picture8

Ook de tanden en kiezen kunnen iets vertellen over de leeftijd van de kittens. Dit is alleen wat moeilijker te zien als u geen ervaring heeft met kittens. Daarnaast is het lastig om even in het mondje te kijken als de kitten niet gewend is aan mensen en zich hevig probeert te verzetten of misschien wilt bijten. De tandjes zijn ontzettend scherp en als de kitten al wat groter is heeft hij ook al behoorlijk wat kracht in zijn kaakjes. Ik raad het u dus niet aan om de tandjes bekijken voor een leeftijd schatting. Mocht u heel erg twijfelen, kan een dierenarts altijd even voor u naar de tanden en kiezen kijken.

4 weken
4 weken

Nog een klein puntje.
Kittens gaan vanaf een leeftijd van 4 a 5 weken langzaam zelfstandig eten. Dit gaat vaak in het begin door een papje te maken met kittenmelk en kitten blikvoer of geweekte brokjes. Ook gaat een kitten in deze leeftijd water drinken en voorzichtig oefenen met de kattenbak! Voor die tijd zijn ze volledig afhankelijk van moedermelk of een zeer goede kittenmelk.

5 weken
6 weken

(Bovenstaande informatie en schema met dank aan “kittencoach”, foto’s zijn allemaal rescue kittens van me)

©Rescueracao AvB