Help! Ik heb een nestje kittens gevonden…

Heel vaak wordt ik gebeld met deze mededeling. Mijn eerste reactie is dan: AFBLIJVEN!

De melder denkt meestal: “Ojee, ze liggen hier zonder moederpoes. Snel oppakken en meenemen!” Hoewel ze de allerbeste bedoelingen hebben, is dit FOUT! Voorzichtigheid is hier geboden. Heel vaak is de moederpoes gewoon in de buurt maar even gaan eten. Ze kan ook geschrokken zijn van u en zijn gaan schuilen.

Het is dus echt heel belangrijk om het nestje eerst rustig te bestuderen en vooral niet aan te raken. Probeer ook in te schatten hoe oud de kittens zijn.

Ook als u een enkele kitten vindt kan moeder in de buurt zijn. Vanaf 6-7 weken gaan kittens hun omgeving verkennen. Maar blijven dan nog dicht bij de thuisbasis.

Kitten 8 dagen oud, moeder was aanwezig maar weggerend

Wanneer is een moederpoes in de buurt?

  • Wanneer de kittens niet piepen en heel tevreden liggen te slapen.
  • Wanneer de kittens warm aanvoelen en opnieuw heel tevreden overkomen.
  • Wanneer ze volle ronde buikjes hebben en niet hard piepen.

Wanneer is de kans groot dat moederpoes niet meer is teruggekomen?

  • Wanneer de kittens koud en/of nat aanvoelen.
  • Wanneer de kittens onophoudelijk piepen.
  • Wanneer de kittens niet samen bijeen liggen, piepen en koud aanvoelen.
  • Wanneer één of meerder kittens overleden zijn

Zoals u ziet is het dus heel goed mogelijk dat moederpoes in de buurt van haar kleintjes is. Een moederpoes verlaat haar nest niet zo snel, en zeker niet als ze zo klein zijn. Maar zij moet ook eten, dus zal ze het nest soms kortstondig moeten verlaten. Als de moeder even op zoek gaat naar wat eten, zal ze altijd heel dicht in de buurt blijven van haar nest. Als u naar het nest zit te kijken, kan een moederpoes iets verderop, zich goed verstoppend, u de gehele tijd gadeslaan. Want ze houdt haar nest met haviksogen in de gaten.

Dus de jonge katjes liggen er heel tevreden bij:

Laat ze dan zeker met rust, want ze hebben hun moeder nog veel te hard nodig!! De overlevingskansen van kittens die met de fles worden grootgebracht is echt veel kleiner. Wij kunnen nooit de plaats innemen van een moederpoes: haar melk, haar liefde en warmte is onvervangbaar en weegt niet op tegen onze beste zorgen. Maar hou het nestje wel in de gaten en ga na een paar uurtjes nogmaals kijken.

Moedermelk is het beste voor een kitten

Indien de moederpoes wel buiten voor haar kittens zorgt, ook al is ze verwildert en niet benaderbaar, dan laten we de kittens sowieso bij haar tot ze een leeftijd van 5 weken hebben bereikt. ( indien ze veilig liggen en verzorging krijgen). Als de omgeving niet veilig is kunnen we proberen mama en kindjes binnen te halen. Mamapoes scheiden van haar kleintjes moeten we altijd proberen te voorkomen

Een gevonde nestje eerst observeren. Niet meteen oppakken en meenemen

Waarom een leeftijd van vijf weken?

De kittens kunnen dan op hun pootjes staan en de wereld gaan ontdekken. Dan komen echter ook de gevaren! Ze kunnen worden blootgesteld aan ziektes.Ze hebben vast voedsel nodig (waar is het te vinden?).Ze moeten ontwormd en ontvlooid worden.Dan breekt de ‘socialisatieperiode’ aan: willen we hen tam krijgen, dan zullen ze veelvuldig in contact moeten komen met mensen.

Tips

Dus: neem niet zomaar een nest van de straat mee. Twijfelt u of de moederpoes aanwezig is? Houdt u dan eerst het nest enkele uren in de gaten. Komt de moederpoes na een aantal uur niet opdagen? Overleg dan met een opvangorganisatie of zij de kittens op kunnen vangen. Eventueel kunt u dit natuurlijk ook zelf overwegen.

Hou het nest vooral op grote afstand in de gaten. Indien de moederpoes u kan zien zal ze bang zijn om terug te keren naar haar nest.

Indien mogelijk laat voer en water achter in de buurt van het nest zodat moeder niet te ver weg hoeft om eten te zoeken.

Mocht er geen moeder zijn en neemt u de kittens mee, geef ze nooit koemelk! Geitenmelk kan wel. Maar het beste is Kittenmelk. Deze is kant en klaar verkrijgbaar in een blik bij de dierenwinkels of in poedervorm. Kittens drogen snel uit, vaak binnen enkele uren, zeker hier op Curaçao. Kittens onder de 5 weken drogen eerder uit dan wanneer ze ouder zijn.Om te weten wanneer ze zijn uitgedroogd pak je het nekvelletje voorzichtig vast of bij de achterpootjes ten hoogte van de heupjes trek dit voorzichtig omhoog blijft het velletje staan en zak niet gelijk terug dan kan je er van uitgaan dat het diertje is uitgedroogd.

Op Curaçao zijn er niet veel mogelijkheden voor kittenopvang. De mogelijkheden die er zijn, meestal gerund door vrijwilligers, zitten meestal vol en het is moeilijk om voor al deze dieren een huis te vinden, hoe schattig, lief of knap ze ook zijn.