Karpattenziekte

Op het eiland is waarschijnlijk de meest voorkomende ziekte bij honden karpattenziekte, ook wel ehrlichiose genoemd. Deze naam komt van de bacterie die deze ziekte veroorzaakt genaamd Ehrlichia canis. Deze bacterie leeft in het bloed van de hond en wordt overgedragen door teken, ofwel karpatten. Honden kunnen hiervan erg ziek worden en soms zelfs ervan overlijden. 

Brown dog tick.jpg
Brown dog tick

De hond wordt besmet met de bacterie door middel van een tekenbeet. Hiervoor is maar 1 teek nodig! De kans om besmet te worden, wordt natuurlijk wel groter naarmate de hond meer teken op zich heeft. Een teek op Curacao drinkt maar ongeveer 4 uur op de hond. Het is dus zeker geen garantie dat de hond niet gebeten is door een teek, alleen omdat u de teek niet heeft gezien. Niet alle teken dragen de karpattenziekte bacterie bij zich, maar elke teek op Curacao kan mogelijk besmet zijn met de bacterie.

Op het moment dat de hond besmet raakt dringt de bacterie door tot in een bepaald soort witte bloedcel. Daar is hij veilig voor aanvallen van het immuunsysteem. Hier kan hij dan rustig gaan vermenigvuldigen.

Platelet.png
Bloedplaatjes

Klachten die we vaak in eerste instantie zien bij karpattenziekte zijn koorts, slechte eetlust, lusteloosheid, opgezette lymfeklieren, blauwe plekken en makkelijk bloeden. Die laatste twee worden veroorzaakt doordat de bacterie ervoor zorgt dat de bloedplaatjes erg laag worden. Bloedplaatjes zijn een soort schijfjes die een rol spelen bij de eerste stappen van de bloedstolling. Als er erg weinig van deze bloedplaatjes zijn, betekend dat dus dat de hond bloedingen erg moeilijk kan stoppen. Zo blijven honden vaak ook lang nabloeden na het verwijderen van een teek.

Andere gevolgen van karpattenziekte kunnen zijn dat de witte bloedcellen erg laag worden. Zo kan de hond gevoeliger worden voor infecties. Na de acute fase van de ziekte zien we vaak wat andere klachten. Honden kunnen vermageren, terwijl ze wel goed blijven eten, ze kunnen bloedarmoede krijgen, oogproblemen en soms zelfs neurologische symptomen. Zonder behandeling kan karpattenziekte dodelijk zijn!

De behandeling bestaat uit het geven van een bepaalde antibiotica, doxycycline. Als de hond niks wil eten en erg ziek is kan het nodig zijn om de eerste dag(en) dit via injectie toe te dienen. Pas als de hond eet kan deze beginnen met tabletten. Belangrijk hierbij is dat de tabletten lang genoeg gegeven moeten worden. Vaak zien we dat de honden zich al snel weer beter voelen en dat eigenaren dan de tabletten niet meer geven. Dit geeft de bacterie de kans om weer te gaan vermenigvuldigen, waardoor de hond vaak snel weer ziek wordt. De behandeling van karpattenziekte moet minstens 3 weken zijn, maar vaker is 4 tot 6 weken noodzakelijk. Afhankelijk van de toestand van je dier kan de dierenarts besluiten om aanvullende behandeling mee geven, zoals bijvoorbeeld prednison of extra ijzer.

Wat ehrlichiose echt een vervelende ziekte maakt, is het feit dat het zich in het beenmerg kan verstoppen. Het dier hoeft er dan geen klachten van te hebben en het is niet aan te tonen op de meeste bloedtesten. Dit kan dan opeens weer problemen geven als de bacterie zich weer gaat vermenigvuldigen. Dat is de reden dat sommige honden toch een diagnose kunnen krijgen van karpattenziekte, terwijl de eigenaar nooit een teek op de hond heeft gezien.

Tot slot, er zijn geen vaccins of iets vergelijkbaars beschikbaar om karpattenziekte te voorkomen. Het enige wat de hond kan beschermen is het voorkomen van teken bij de hond. Hiervoor zijn verschillende methoden beschikbaar. Overleg met uw dierenarts om te bepalen wat voor u de beste optie is.

Deze informatie is bedoeld voor gebruik vóór, tijdens en na het consult bij de dierenarts. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Hoewel de informatie is geschreven door een dierenarts kan deze alsnog fouten bevatten. Geen enkele website kan het contact met – of het bezoek aan – de dierenarts vervangen. In geval van twijfel, neem contact op met uw dierenarts!

©Rescueracao, Meente schijf