Pups 5-8 weken

Pups vanaf eind 4e week begin 5e week zijn iets minder moeilijk qua opvang dan de allerkleinsten. Maar niet minder intensief.

Vanaf week 4 mag je ze voorzichtig aan met meer dingen gaan socialiseren. Maar bedenk dat ook hier geldt rustig aan en een paar minuutjes is zeker in het begin genoeg. Overvraag ze niet. Een simpele toevoeging van wat speelgoed, even stofzuigen en lekker even knuffelen is in week 4 – 6 voldoende. Vanaf 6 is het wel belangrijk om verder te socialiseren tot ze geplaatst zijn. Te denken valt aan wennen aan een halsband en riem, contact met verschillende mensen en dieren, op de arm mee kijken bij het verkeer of de stad. Zeker als je van plan bent de pups naar het buitenland te laten adopteren is een goede socialisatie van belang. Bedenk dat daar vaak hele andere dingen nodig zijn qua socialisatie en steek daar energie in als je wilt dat de pup happy wordt in het buitenland. Het verschil tussen leven in en om het huis in Curacao is een wereld van verschil met leven in een drukke maatschappij als bijvoorbeeld Nederland  waar ze moeten wandelen op straat. De 2 grootste obstakels die we tegenkomen in de begeleiding van buitenlandse honden in Nederland is 1) angst of reactief op straat en 2) moeite met vreemden en bezoek. 

In week 6 krijgen ze hun eerste prik daarna volgens schema van de dierenarts. Meestal is dit week 6-9-12-15. Ze kunnen van de eerste prik soms een beetje ziek worden. Meestal dag van de enting of de dag daarna maar langer eigenlijk niet. Soms gebeurt het dat ze na de eerste prik echt ziek worden, meestal is de oorzaak parvo. Deze heeft dan vaak al gesluimerd in het lichaam en komt met de eerste enting tot activatie. Het is niet onmogelijk een pup met parvo te redden maar dit is zeer arbeidsintensief.

Pas op met nat maken/ nat worden zeker vlak na een enting niet aan te raden. Hun weerstand is lager na een prik dus sneller vatbaar voor ziek worden.

Voeding

Rond week 4-5 kan je beginnen met geweekte brokken aan te bieden. Eerst pureren tot een papje en steeds grotere stukjes. Wil je het jezelf makkelijk maken? Pak een grote afsluitbare bak. Schep er voor 2 a 3 porties brokken in, voeg een flinke hoeveelheid water toe en zet hem afgesloten in de koelkast. Na een paar uurtjes heb je een aantal maaltijden klaar staan. Tegen etenstijd in de voerbakjes scheppen, beetje heet water er bij, even voelen of het niet te heet of te koud is en voeden maar. Rond de 6-7 weken kunnen ze eigenlijk allemaal wel op ongeweekte brokken.

Zo lang  de pups op geweekte brokken zitten zul je merken dat ze niet heel veel drinken. Dit komt door het vocht in het voedsel. Natuurlijk moet er ten aller tijden vers water beschikbaar zijn. Let op, bij het stoppen van het weken van voedsel zullen ze meer water nodig hebben.

Wanneer mogen pups het nest verlaten?

Jerommeke 8 weken, klaar om te gaan

Ook als er geen moeder aanwezig is, is het verstandig om de pups tot 8 weken samen te houden. Zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de pup. Ze hebben al een klap gehad doordat het weespups zijn en de invloeden van hun moeder hebben moeten missen. Van elkaar leren ze gelukkig nog genoeg voor een redelijk stabiel verder leven. Ze leren elkaar dat te hard bijten pijn doet, ze leren spelen, hebben bescherming en warmte van elkaar en wat het allerbelangrijkste is… Hun zenuwstelsel moet volgroeien. Dit proces duurt tot in de 7e week. Uit onderzoek is gebleken dat dit alleen volgroeid in nestverband. Haal je de pup eerder uit het nest kunnen er problemen komen. Zenuwstelsels worden niet voltooid en er kan zelfs littekenweefsel ontstaan aan het uiteinde van de stelsels.
Hmm hoor ik je denken… En wat dan? We hebben gemerkt dat een gedeelte van die pups zeer onstabiel blijken te worden. Niet allemaal, want we hebben ook echt leuke open volwassen fles gevoede honden gezien. Maar ook een redelijk aantal waar later toch problemen kwamen. Wil je precies lezen hoe dat zit, op pups en vroegtijdig het nest verlaten vind je uitgebreide informatie.

De dag van plaatsing is aangebroken.

buiten spelen is heel vermoeiend

8 weken, het is zo ver. Als het goed is zijn er allemaal nieuwe baasjes en mogen de pups verhuizen. Laat de nieuwbakken eigenaren de pups ’s morgens ophalen, zo heeft de pup de hele dag de tijd om te wennen aan z’n nieuwe situatie, dat geeft ze meer rust voor dat ze de nacht in moeten. Geef entingsboekje en wat eigen voer mee. Laat de eigenaren het liefste het zelfde voer geven in het begin als wat hij in het nest kreeg. Door de verhuizing zakt de weerstand en diarree wil je dan echt liever voorkomen. Vertel duidelijk wanneer ze weer ontwormt en ingeënt moeten worden.

Nog een belangrijke tip, geef je pups niet zomaar weg. Kijk goed aan wie je ze meegeeft. Zie je compassie, pakken ze de pup liefdevol op, houden ze hem tegen zich aan? Is je gevoel goed of zit er een twijfel. Bij twijfel altijd luisteren naar je gevoel en bespreekbaar maken. Niemand heeft iets aan mismatching. Vraag door, wat voor hond zoeken ze, hoe is de gezinssituatie, willen ze een actieve pup of is juist die verlegen scheet wel beter passend bij hun situatie. Ik heb altijd advies gegeven over wat wel of niet zou passen, hoe karakters waren, of het boeven of sulletjes waren. Eerlijk zijn en meekijken, heel belangrijk. De eerste keren heb ik niet altijd een goed gevoel bij plaatsing gehad, en dat is altijd juist gebleken. Hondjes kwamen terug omdat het niet lekker liep. Ook heb ik mensen afgewezen omdat ze bij het oppakken al een afstand bewaarden en ze niet liefdevol vastpakten. Bij even doorvragen bleek dan bijvoorbeeld dat men de oren wilde couperen omdat men dat stoerder vond.. Je maakt wat mee dus bescherm je kleintjes en observeer de mensen goed. Je hebt ze niet liefdevol grootgebracht om uiteindelijk te zien dat ze alsnog ongelukkig worden..

©Rescueracao 2022