Pups 0-4 weken

Opvangen van pasgeboren pups

1 dag oud

Regelmatig worden er fosters gezocht voor weespups van onder de 8 weken. De meeste mensen durven een puppy van 6-8 weken rustig op te vangen. Maar vinden die pasgeboren pups toch wel een beetje eng. Begrijpelijk want kwetsbaar zijn ze zeker. Onder deze tab kunt u informatie vinden over allerlei zaken die belangrijk zijn bij het grootbrengen van deze pups. Zo word ook het fosteren van de allerkleinsten het leukste wat er bestaat.

rust reinheid en regelmaat

Eefje 10 dagen oud

Alles valt en staat bij de 3 R’s van rust reinheid en regelmaat. Pups tot ongeveer 4 weken moeten slapen, veel slapen. We zijn geneigd om ze veel te pakken en te knuffelen, maar te veel is niet goed. Dan raken ze overprikkeld wat nerveuze honden tot gevolg heeft. Van 0-3 weken is het eigenlijk niet meer dan elke 2-3 uur voeden, plassen poepen verschonen en weer slapen. Alleen deze handelingen zijn voldoende om genoeg met mensen in aanraking te komen.  Na de 3 weken merk je vanzelf verschil en zullen ze de wereld om hun heen gaan verkennen. Dan word het tijd om ze mondjesmaat iets meer te gaan stimuleren, maar onthou dat het ook dan nog hele kleine baby’s zijn die rust hard nodig hebben.

voeden

De juiste voeding is erg belangrijk. Tot en met 4 weken mogen ze rustig alleen puppymelk. Voor de juiste melk bent u gebonden aan puppymelk uit blik die verkrijgbaar is bij uw dierenarts. De blikken zijn vrij prijzig maar besparen op melk geeft ellende. We hebben gemerkt dat de goedkopere varianten meestal darmklachten en dus ook dierenartskosten met zich mee brengt. Start met om de 2-3 uur flessen. Zorg voor een schone fles en speen en kook ze regelmatig uit. Meng de melk op voorschrift van de verpakking. De eerste dag voeg ik altijd een extra schep water toe om hun buikjes rustig aan de nieuwe melk te laten wennen. Maak de melk warm en druppel even op je pols om te kijken of het niet te warm is. De druppel mag niet branden op je pols en niet koud aanvoelen. Dan zit je ongeveer op lichaamstemperatuur. Schud de melk niet om teveel lucht in de melk te voorkomen maar roer met een vork. De eerste paar keer fles vinden pups raar, het smaakt niet naar hun mama.. Soms moet je ze de eerste dag iets vaker “aanleggen” zodat ze aan de smaak kunnen wennen en genoeg binnenkrijgen. Hebben ze de slag te pakken ga je naar de 3 uur. Wat je graag wilt zien is dat de pups mooie peertjes worden. Je ziet als het ware de buikjes zwellen. Een mooie peer is een tevreden pup. Belangrijk is de pup recht te houden onder het drinken zodat er geen melk in zijn longen kan lopen. Dus liever niet op zijn rug leggen. Je kan, als je meerdere pups hebt best 1 fles met meer melk maken en ze om de beurt voeden, ontlasten en volgende pakken. Dit werkt het snelst. Na alle voedingen fles goed schoonmaken en in de koelkast bewaren. Melk niet voor de 2e keer opwarmen. Als ze ongeveer 4 weken zijn kan je beginnen met geweekte brokjes door de melk te vermengen tot een pap. In die week gaat de verhouding melk ten opzichte van de brok steeds een beetje minder worden. Uiteindelijk hou je brokpap over. Bij het maken van pap moet ook je speengat groter worden om de doorstroom op peil te houden. In principe zou nu de voedingen om de 4 uur moeten kunnen en is de nachtvoeding niet meer nodig. Voorzichtig aan ga je eens af wisselen, fles brokpap en geweekte brokjes in een bakje. Vaak begon ik de dag met een fles brokpap daarna elke 4 uur geweekte brok in een bakje. De laatste avond voeding gaf ik dan weer in flesvorm. Handige tijden zijn bijvoorbeeld 6-10-14-18-22 uur. Rond de 5 weken is het geven van 4 voedingen per dag voldoende en ga je langzaam over op ongeweekte brokken. (meer info zie tab 5-8 weken).

Poepen plassen verschonen en slapen.

Janneke en Joos 1 week oud, lekker dicht tegen elkaar aan

Pups kunnen zichzelf nog niet goed ontlasten. Daar hebben ze normaal gesproken hun moeder voor. Die likt hun buikjes tot ze plassen en poepen. Na het fles geven is het belangrijk dat je dit nabootst. Maar vaak deed ik het zowel voor de fles even snel om een beetje ruimte te maken en na de fles uitgebreid om de buik goed te ontlasten. Je kan dit doen met een stukje keukenrol, wc-papier of een iets vochtig washandje. Zelf vond ik papier het makkelijks want dat hoef je niet te wassen. Eventjes zacht en snel over het plassertje en het poepertje wrijven is meestal voldoende om het op te wekken. Je hoeft dus niet echt de buik te masseren. Na het ontlasten leg je de pups terug op een schone maar vaste en rustige slaapplek. Let er op dat de kleintjes hun temperatuur nog niet goed kunnen regelen. Een kruik of fles gevuld met warm water onder een handdoek kunnen ze heerlijk tegen opwarmen en van wegkruipen als ze het te warm vinden. Pas op met vocht en tocht. Daarna is het heerlijk slapen tot de volgende fles. Net als baby’s eigenlijk…

Soms heb je pups die niet zo goed kunnen poepen, vaak heb je dan de verhouding melk/ water niet goed en kan je een beetje extra water toevoegen. Mocht het nog niet lekker gaan kan een keertje temperaturen geen kwaad. Door de thermometer gaat het soms iets makkelijker. Natuurlijk oppassen dat je de thermometer niet te diep steekt. Alleen het ijzeren topje zou voldoende moeten zijn. Gaat het nog steeds lastig? Altijd met een arts overleggen wat te doen.

enten, beestjes en andere onderkruipsels

De eerste enting krijgt de pup als ze 6 weken zijn. Daarna volgens schema dierenarts. Pups kunnen na de eerste enting een klein beetje ziek worden. Heel soms gebeurd het dat parvo door de eerste enting geactiveerd word en ze ernstig ziek worden. Meestal hebben ze parvo dan al wel onder de leden gehad. Je ziet het vooral bij pups uit het regenseizoen. Regen betekent vaak ook parvo dus ook oppassen met het samen zetten met andere nog niet volledig geënte of zwakke dieren.

Pups dien je te ontwormen op 2-4-6-8 weken, vraag ontwormingsmiddel altijd aan de dierenarts.

Vlooien kunnen al vlug aanwezig zijn het enige veilige middel voor de allerkleinsten is frontline spray. Maar ook hier geldt, niet over doseren en de pups een klein beetje insmeren.

aan elkaar sabbelen

Pups zonder moeder hebben nog altijd een zuigbehoefte. Normaal zouden ze die aan de tepel bevredigen maar die is nu niet aanwezig. Soms komt het voor dat ze door die onbevredigde zuigbehoefte aan elkaar gaan sabbelen.

De perfecte melksnor

Soms pakken ze elkaars oortjes of tenen maar meestal helaas elkaar geslachtsdelen. Dubbel vervelend want de sabbelaar krijgt zo urine en ontlasting binnen omdat hij per ongeluk het plasreflex activeert, en de geslachtsdelen van de andere pup raken door de zuigkracht opgezwollen waardoor plassen erg moeilijk word. Gevaarlijke situatie voor beide pups. Je kan het een klein beetje voorkomen door ze net iets meer eten te geven zodat ze iets meer vol zitten. Goed op de tijd zitten zodat ze niet uit honger op elkaar gaan sabbelen of door ze zodra ze iets wakker worden apart te leggen tot aan de flestijd. Een bijkomstig nadelig effect is dat ze heel vies en plakkerig worden door elkaars ontlasting.

wassen

Eigenlijk zou je niet moeten wassen maar soms ontkom je er niet aan. Zeker niet als ze onder elkaars ontlasting zitten en je niet wilt dat vliegen hun eitjes op ze gaan leggen.

Je kan ze wel wassen maar dan moet je echt goed oppassen. Kou en daardoor afkoelen of tocht en daardoor ziek worden is gauw gebeurd. Als het dan toch moet zorg je voor een lekker handwarm bad. Geen shampoo gebruiken. Even snel schoon baden en het hoofdje droog houden. Die kan je met het afdrogen wel schoon poetsen. Heel goed afdrogen en blijven wrijven tot ze echt goed droog zijn. Daarna alsof je een baby inbakert inrollen in een fleece deken en eventueel een kruikje bij leggen. Geen ramen open en uitkijken met tocht.  Meestal vallen ze dan wel even in slaap en tegen de tijd dat ze wakker worden zijn ze droog.

nog wat tips

Als je meerdere pups hebt is het soms lastig ze uit elkaar te houden. Zeker in het begin en als ze dan ook nog allemaal dezelfde kleur hebben. Je kan ze merken met verschillende kleuren nagellak waar je een teentje of een klein plekje in de nek een kleurtje geeft. Als ze iets groter zijn kan dit ook met verschillende kleuren strikjes of bandjes.

Als je medicijnen of flesjes moet geven is het handig te weten welke je wel en niet gehad hebt. Zet ze met z’n allen in een wasmand en degene die je gehad hebt gaat terug naar de schone slaapplek.

Ook liggend op een handdoek gaat voeden prima

Een schone omgeving is erg belangrijk. Ruim plasjes en poepjes regelmatig op, verschoon handdoeken minstens elke voeding en je kan als onderlaag kranten gebruiken. Maak elke dag een aantal keren goed schoon met een sopje van disicline of met een klein scheutje chloor. Des te minder kans heb je op diarree of ander ongemak.

In het begin is het handig de pups elke dag te wegen. Hou een weeglijst bij en kijk of de pup aan komt in gewicht. Er zullen altijd grote en kleine pups zijn in een nest. Dat is normaal. Belangrijk is dat er elke dag een stijgende lijn is. De een zal harder groeien dan de ander maar over het algemeen zie je een regelmatige groei bij allen.

Een zieke pup of een pup die niet drinkt? Niet langer dan 1 voeding afwachten om naar een dierenarts te gaan. Pups zijn zeer kwetsbaar en binnen een paar uur kan het afgelopen zijn. Zijn ze slap, koorts, niet lekker, schreeuwerig, overmatig piepen, of juist erg stil als ze eigenlijk al honger hadden moeten hebben, betekent dat er iets niet in orde is. Liever een keer te vaak naar een dokter dan een keer te weinig.

Mini uitgedroogd, kantje boord

O.R.S is een perfect middel om alle zouten en mineralen op orde te houden als ze aan de diarree zijn. Ook pups die als uitgedroogd aangemerkt zijn doordat ze bijvoorbeeld lang op straat hebben gelegen hebben erg veel baat bij O.R.S.  Artsen raden vaak pydialite aan maar dit is mierzoet en pups worden vaak misselijk van de zoete smaak. O.R.S is het zelfde alleen minder zoet. O.R.S. Is verkrijgbaar bij de botika/ apotheek en zit in zakjes die je zelf aanmengt met water. Let op zowel pydialite als O.R.S is maar kort houdbaar na openen/ mengen. Zieke pups ook ’s nachts niet vergeten en minstens elk uur O.R.S. geven. Menig half dode pup is er op die manier toch bovenop gekomen, naast natuurlijk de verkregen medicatie van de dokter.

©Rescueracao 2022