Een nieuwe hond toevoegen aan een bestaande groep

Het samenvoegen van volwassen honden is een spannende bezigheid waar veel mis kan gaan. Waar je ook leest word er gezegd laat ze elkaar ontmoeten op neutraal terrein. Maar laten we eerlijk zijn, dit is vaak helemaal niet mogelijk… Zeker niet als je meerdere honden hebt die helemaal niet gewend zijn om ergens mee naar toe te gaan. Heb je wel de mogelijkheid om op neutraal terrein een ontmoeting te doen, doe dit dan als een wandeling. Eerst samen aangelijnd ruim uit elkaar samen oplopen, afstand langzaam verkleinen tot je rustig naast elkaar kan lopen. Direct contact is nog even niet nodig, eerst maar eens ontspannen. Gaat dit fijn kan je ingaan op het maken van contact met elkaar. Blijf in de gaten houden of het voor beide partijen echt leuk blijft.

Met Carf veel ervaring opgedaan in het samenzetten van honden of eenlingen in een grote groep zetten. Het blijft altijd spannend, hoe vaak je het ook gedaan hebt. Het risico op een vechtpartij is altijd aanwezig.

Nu hebben we wel een paar tips om het makkelijker te laten verlopen. Allereerst heel belangrijk, ontmoetingen met een hek er tussen is NOOIT een succes. De honden reageren bijna altijd met agressie ten opzichte van elkaar, en doordat ze niet bij elkaar kunnen komen bouwt de spanning zich op. Je kan er haast zeker van zijn dat als ze dan eenmaal bij elkaar komen, ze nagenoeg direct gaan vechten.

Zorg dat je met minimaal 1 persoon meer bent. Zet emmers water, lakens en een bezem, paraplu of iets ander wat als barrière dienen kan klaar. Dit is puur voor een noodsituatie om vechtende honden te kunnen scheiden. Kinderen zijn bij een introductie ABSOLUUT VERBODEN. Ik zet dit echt met hoofdletters om een aantal redenen. Een intro kan je maar 1x doen. Gaat het fout is de kans klein dat je de honden ooit nog samengevoegd krijgt. Je kan niet en op het kind letten en op de honden. Kinderen willen kunnen spelen, maar spelen geeft onrust, iets wat je nu net effe niet kan gebruiken. Kinderen zijn vaak heel blij met de nieuwe hond of heel gek op hun oude hond, waardoor ze net de dingen kunnen doen die ontmoeting lastiger maken door te storen op cruciale momenten met een knuffel of een balspel of iets dergelijks. En…. stel dat het misgaat wil je dan dat je kind er tussen loopt? Nee dat wil je echt niet.

Zorg dat er geen voer, speelgoed, botten, ballen enz in de tuin aanwezig zijn. Competitie/ verdedigen van voorwerpen is niet handig op dit moment.

Om de introductie zo veilig mogelijk te laten verlopen gaan alle honden die al in het huis wonen naar binnen. Zorg dat ze zo min mogelijk zicht hebben op de tuin waar de ontmoeting gaat plaatsvinden om het hek effect te voorkomen. De nieuwe hond mag eerst rustig alleen en zonder lijn (wel halsband om) de tuin verkennen en rustig worden van het transport er naar toe. Is de nieuweling rustig geworden, meestal na 10-20 minuten, gaan we 1 voor 1 de vaste honden introduceren. De eerste hond word naar buiten gelaten. Ook voor deze honden geldt, geen lijn wel halsband. Lijnen/ vastzitten aan iets is een belemmering wat extra kans op agressie geeft. De hond kan niet kiezen om te vluchten en aanval is dan de beste verdediging. Is de hond naar buitengekomen is het belangrijk dat je wegstapt van de situatie. Ga niet met z’n allen op een kluitje staan, komen beide honden dicht bij jou staan stap je weg. Zo voorkom je dat je eigen hond zich gesterkt voelt door jouw aanwezigheid en daardoor sneller even wil laten zien wat hij in huis heeft. Wees stil, breng rust en observeer. Blijf van de honden af en heb geen eten bij je. Mocht 1 van de 2 bescherming bij je zoeken is dat op zich oke, je kan hem even een rustige aai geven dat het oke is dat hij bij je is maar als de ander er bij komt stop je daar direct mee. Ga niet opgewonden praten, als je praat, praat je zacht en rustig. Opwinding brengt opwinding.

Het enige moment waarop je kan ingrijpen is als je ziet dat de spanning zich opbouwt. De honden verstarren in hun houding, en beginnen met om elkaar heen te draaien. Je ziet hun gezichten als het ware optrekken. roep de honden dan vrolijk naar je toe. Wat vaak ook goed werkt is afleiden. Loop op een snel tempo totaal de andere kant op en roep met een hoge vrolijke stem je eigen hond bij je. Werkt dit niet zou je nog een strakke harde NEE kunnen proberen… De kunst blijft om de balans te vinden tussen te snel en te traag ingrijpen. Vaak is zo weinig mogelijk interactie met de honden in de ontmoeting het beste en sta je er alleen bij om in te grijpen als het mis dreigt te gaan. Verder speel je voor lantaarnpaal.

Negeren de honden elkaar, prima dan mooi zo laten en niks afdwingen. Beide honden geven op deze manier weer dat ze geen bedreiging vormen en geen zin in een conflict hebben. Dwing niks af en laat ze lekker hun eigen gang gaan. Dit is positief.

Alles rustig? Herhaal stap 1 met de volgende hond.

Wat als ze gaan vechten… Het kan gebeuren dat er idd gevochten gaat worden. Heb je de bovenste stappen uitgevoerd en niet per ongeluk toch een steekje laten vallen? Kijk goed of dat het geval is dan weet je in ieder geval waar het mis ging.

Mochten ze vechten en je kan ze niet stoppen met je stem moet je direct ingrijpen. Honden absoluut niet laten vechten!!! Niemand heeft hier iets aan namelijk. De verliezer zal zich niet veilig voelen. De winnaar bouwt alleen maar winnaarservaring en dus succes op wat hem sneller tot vechten zal brengen. Er zijn een aantal manieren om ze te laten stoppen. Een emmer met water wil nog wel eens even een paar seconden stoppen geven waardoor je de honden bij elkaar weg kan halen. Lakens kan je gebruiken om van achter over de hond te laten vallen en zo de hond uit de situatie te halen. Het mooiste is als dit tegelijkertijd met de andere hond gebeurd. Bezems of andere barrière voorwerpen kan je tussen de vechtende honden zetten om ze zo een halt toe te roepen. Het gekrulde handvat van een paraplu kan je heel makkelijk achter de halsband haken zodat je 1 hond kan wegtrekken.  Wat ook vaak gebruikt word is als je met zn tweeen bent, achter de honden te gaan staan en de honden tegelijk aan de achterpoten op te tillen en weg trekken. Wees je er op bedacht dat 2 vechtende honden meestal DE situatie is dat er een mens word gebeten. Ze bijten jou niet bewust maar zijn bezig met een gevecht en vastpakken word als een beet ervaren van de andere hond. Als reactie zal de hond dus kunnen bijten als je hem vastpakt of je been er tussen schuift. Dus wees voorzichtig en verstandig als je ingrijpt.

Zo als het goed is heb je alles nu samen. Het duurt nog even voordat de echte rust terugkeert. Wees de aankomende tijd voorzichtig met eten geven. Zet de honden ver genoeg uit elkaar om geen conflict te krijgen om eten. Zelf heb ik de honden allemaal in de bench met het uitdelen van het eten. Zo kan ieder op zijn eigen tempo eten en niemand uit andermans bak eten. Pas op met botten en koekjes en dergelijke. Ook hier kan snel ruzie om komen. Spel zoals bijvoorbeeld balletje gooien geeft snel conflict. Er kan er namelijk maar 1 de winnaar zijn en dat kan ruzie geven. Begroetingen bij  thuiskomst idem. Hou dat zo rustig mogelijk. Hoe enthousiaster jij bent hoe enthousiaster de honden worden. Ook te veel blije opwinding kan omslaan tot een opstootje. Als over een paar weekjes ze elkaar beter kennen kan je voorzichtig weer iets de teugels laten vieren.

Pups gaat meestal probleemloos die “plop” je er vaak zo bij tussen, even op de arm mee naar binnen, laten snuffelen en hop op de grond er mee.

©Rescueracao 2021 Epvdk