Een goede waakhond

Hoe je een goede waakhond krijgt.

Wat we allemaal graag willen is een goede waakhond. Zeker in een maatschappij waar overvallen en criminaliteit hoogtij vieren voelen we ons veilig met een hond die een oogje in het zeil houdt en je beschermt waar nodig.

We zien veel honden die voor deze functie zijn aangeschaft. Maar de vraag blijft “hoe functioneel is een hond aan de ketting of in een hok”.
Laten we kijken naar de voor en nadelen. En naar de achtergrond waarom de meeste honden vastgelegd worden.

Eigenlijk zie ik maar 2 voordelen aan het vastleggen van een hond. Voordelen die wegvallen als je de nadelen van vastleggen op een rijtje zet.

Een voordeel is dat de hond verplicht is om op het te bewaken terrein te blijven. Hij kan niet zomaar even weglopen. Iets wat makkelijk te voorkomen is door poorten te sluiten waardoor hij zijn functie veel beter kan uitvoeren.

Het 2e voordeel is het niet meer stukmaken van dingen in je tuin. Om dit uit te spitten moeten we een klein stukje terug in de tijd. Als de pup in het gezin komt is hij klein en is de schade die hij aanricht vaak nog schattig en is de schade klein. Ze kauwen wel eens een vergeten slipper maar over het algemeen blijft het daar bij. Dan komen er 2 opvolgende fases. Tanden wisselen en puberteit. Tanden wisselen doet pijn. Om pijn te verzachten gaat de pup kauwen. Je kan de schade beperken door hem veel materiaal aan te bieden waar hij wel op kauwen mag. Kauwbotten werken goed natuurlijk maar een hond kan zich ook uitstekend vermaken met het uitpluizen van kokosnoten. Wissel zijn speelgoed af zodat het niet gaat vervelen. Bij een hond werkt het hetzelfde als bij een kind. Als je altijd onbeperkt je Nintendo ter beschikking hebt ligt het ding na een tijdje ongebruikt in de hoek want je kent zo langzamerhand het ding van binnen en buiten.

Het moment dat de hond aan de ketting komt is vaak het moment wanneer de puberteit begint. De hond wordt druk, gaat springen, ruw spelen, gaat de planten uitgraven, bijt het dripsyteem kapot of trekt de was van de waslijn. De eerste keer denk je misschien nog “och kan gebeuren” maar de 2e keer je tuin in puin begin je al wat meer te balen. Begrijpelijk, absoluut, maar het is belangrijk te kijken waarom het gebeurt. Je hebt een jonge hond in je tuin die barst van energie. De hond verblijft in de tuin, wat gezien het klimaat ook prima kan. Maar op een gegeven moment kent hij alle grassprietjes wel uit z’n hoofd en gaat hij zich vervelen. De hond zoekt vermaak en al die bovengenoemde dingen zijn voor hem een prima vorm van vermaak. Hij ziet het niet als belangrijke voorwerpen maar als dat ding wat zo heerlijk wappert in de wind en waar je je zo fijn mee kan vermaken. Bedenk je dat het levensfases zijn waar je even door moet en die je prima kan veranderen door de hond wel uitdaging te geven en hem gewenst gedrag aan te leren… Voor niets gaat de zon op. Zet een kleuter een dag vast op de stoel en je weet dat dat bakken ellende brengt. Wees inventief en bied ander vermaak. Geef z’n voer in een speelbal zodat hij iets moet doen om het te bemachtigen. Ga op een cursus zodat die hersens aan het werk worden gezet, neem ze mee zwemmen of maak een wandeling. Hond hond die commando’s kent kan je beter sturen en is controleerbaar. Trainen versterkt de band en geeft rust in een woonsituatie.

Goed en dan nu de voordelen van een hond los in de tuin.

Vaak krijg ik de vraag, kan jij een goede waakhond maken van mijn hond…

Een hond heeft een aantal dingen nodig om een goede waakhond te zijn.
Allereerst beginnen met een stuk stabiliteit. Een angstige hond durft niet zelf te handelen als het nodig is. Een hond die nooit in aanraking is geweest met mensen is bang voor mensen en zal op een afstandje blaffen maar heel hard wegrennen als je de druk opvoert door er op af te lopen. Het heldhaftige valt als een plumpudding in elkaar. Een angstige of agressieve  hond kan een probleem worden voor je eigen gezin en voor gewenst bezoek. De hond word door zijn angst onbetrouwbaar en dat is nou net niet wat je wilt. Je hebt niets aan een hond die agressief is naar jou en je gezin. Je wilt dat hij jou en je gezin beschermt, ten alle tijden. Dus.. Zorg er voor dat je gezin een band krijgt met hem door met hem te spelen, hem goed te eten te geven, gezond te houden en hem een plek in het gezin te geven. Leer de hond op een rustige manier dat vreemde dingen niet eng zijn. Dit geeft hem zelfvertrouwen en door zelfvertrouwen te hebben kan je handelen omdat je durft te handelen. Je krijgt er onvoorwaardelijke loyaliteit voor terug.

Dan heeft een hond ruimte nodig om te kunnen handelen en je te beschermen. Aan een ketting of in een hok kan een hond niks.. Een hond kan even blaffen maar een dief kan er prima langs lopen want ergens zit er altijd een einde aan de ketting dus de afstand is makkelijk in te schatten. Verder dan de ketting lang is komt hij niet, hoe gevaarlijk hij er ook uitziet. Dus mijn vraag blijft dan ook altijd… Hoe moet hij je beschermen als hij vast zit? Zijn enige functie is dan nog blaffen zodat je weet dat er iemand op je terrein is maar met de airco of ventilator zoemend om je hoofd kan je het makkelijk missen en staan ze binnen voor je het weet. Met een hond los in de tuin bedenkt de dief zich 2 keer en kiest liever een huis waar dingen makkelijker gaan.

Persoonlijk ben ik voorstander van honden in huis. En zal uitleggen waarom. Een hond die binnen slaapt is niet te vergiftigen, niet te stelen en kan je, als buitenstaander, minder goed inschatten. Je ziet niet wat er aan de andere kant van de deur zit.. Voor mij zijn spullen buiten maar spullen en heb liever de bescherming van de hond binnen voor m’n gezin omdat me dat veel dierbaarder is. Maar ik snap dat dat misschien net een brug te ver is. Ik denk wel dat het belangrijk is de hond te leren af en toe wel binnen te mogen komen. Waarom? Een hond die nooit een drempel over mag zal niet binnen durven komen als het wel nodig is. Hij zou buiten blijven staan terwijl de indringer een pistool op je hoofd zet, puur omdat hij nooit geleerd heeft dat het mocht of regelmatig is afgestraft op die drempel.

Dan hebben we nog een belangrijk punt… Leeftijd. Een pup kan niet waken, het is nog een baby. Ooit een baby gezien die een pistool kan gebruiken? Nee ik ook niet… De hond kan pas waken als hij volwassen word. Na ongeveer 2-2,5 jaar merk je dat zijn gedrag is veranderd. Vaak zie je al na een jaar dat ze waakser worden maar bij de volwassenheid komt die stabiliteit weer om de hoek kijken. Mentaal is de hond sterk genoeg om te kunnen handelen. Zijn genen zijn er, die zijn er al duizenden jaren. Hij heeft de waakfunctie van zijn voorvaderen meegekregen. Daar hoef je niet zo veel voor te doen. Alleen zorgen dat de omstandigheden goed zijn:

Een gezonde en goed gevoede hond heeft energie om te beschermen.

Een stabiele hond durft te beschermen.

Een hond los in je tuin kan je beschermen.

Een goed luisterende hond kan je sturen.

Zie jij nu nog voordelen van een hond aan een ketting? Ik absoluut niet…

©Rescueracao 2022