Honden en vuurwerk

Goed, doe je ogen dicht en probeer je in te leven in de volgende situatie. Je loopt in je eentje in het donker op straat. Je hebt een beetje een onprettig gevoel, de lucht ruikt scherp en het rommelt in de verte. Je kan het niet goed thuis brengen maar ergens herken je het van een tijd geleden. Maar wat het precies was kan je niet meer thuisbrengen. Je word steeds angstiger, alsof er elk moment iets onheilspellend kan gebeuren, dreiging zit in de lucht. Dan zie je lichtflitsen, hoor je sissende en knallende geluiden, een brandlucht verspreid zich. Je kan niet begrijpen waar het vandaan komt en wat het is. Het liefst wil je je verstoppen maar dat gaat niet, er zijn geen plekken om veilig te kunnen schuilen. Waar je ook naar toe gaat je hoort, ziet en ruikt het overal. Je probeert te vluchten en in blinde paniek ren je de straat door, maar het is overal. Kon je je maar ergens veilig voelen maar je bent zo bang en er is geen ontkomen aan…

Dieren zijn nu eenmaal erg bang voor vuurwerk. Het liefst willen ze zich verstoppen totdat alles voorbij is.
Er is al veel over geschreven en terug te vinden op internet. Er is van alles te lezen over tijdig beginnen met trainen en stapsgewijs ongevoelig maken voor het geluid en het her conditioneren van je hond voor vuurwerk. De training ligt niet alleen bij het wennen aan de geluiden maar vooral bij een ander gevoel aan vuurwerk gaan koppelen.  Als je tijdig begint met oefenen, 2 a 3 maanden van tevoren, kan je oud en nieuw een heel stuk gemakkelijker maken voor jou en je hond. Maar wat als dat allemaal niet gebeurd is? Of dat je een nieuwe hond krijgt die al angstig is voor vuurwerk? Wat kan je dan nog doen?

Algemene tips

  • Dwing de hond niet om naar buiten te gaan om hem zo proberen te laten wennen aan vuurwerk. De hond wordt juist angstiger, omdat hij elke keer een negatieve ervaring opdoet als hij schrikt van een hard geluid.
  • Probeer het volume van harde geluiden zoveel mogelijk te verminderen door de buitendeuren te sluiten, rolluiken naar beneden te doen en muziek te spelen om het geluid te camoufleren.
  • Probeer de hond niet uit zijn schuilplaats te halen als hij die opzoekt. Hij voelt zich hier veilig en kan op deze manier zijn angst verminderen.
  • Laat de hond bij u liggen als dit hem kalmeert. Geef hem de steun die hij nodig heeft.
  • Creëer een veilige haven, Wanneer de hond een plek heeft waar hij zich terugtrekt, dan kunt u de angst nog verder verminderen door te zorgen dat de hond zich hier nog veiliger voelt. Zorg ervoor dat de intensiteit van de prikkel (vuurwerk, harde geluiden) zoveel mogelijk verminderd wordt door de plaats donker te maken met dekens. Geef hem een kledingstuk met uw geur en zorg ervoor dat de hond de plek makkelijk kan verlaten als hij dit wil. Leg eventueel dekens op de grond zodat de hond zich hierin kan verstoppen en doe de gordijnen dicht en het licht en de muziek aan om het geluid te camoufleren.
  • Halsband om met telefoonnummer zodat mocht hij toch per ongeluk ontsnappen mensen jou kunnen bereiken.
  • honden niet buiten aan de ketting laten of in hun hok. Het zal niet de eerste keer zijn dat een hond zich in paniek ophangt aan zijn eigen ketting of dat er bewust vuurwerk in de hokken gegooid word.
  • geef ze iets te kauwen, door te kauwen worden honden rustig. Door kauwen komt dopamine en endorfine vrij, een lichaamseigen stof waar ze rustig/ blij/ ontspannen van worden. Dus een buffelhuiden bot is top.

De honden hier krijgen vaak van dierenartsen een combinatie van een aantal pillen wat acepromazine bevat, waaronder Vetranquil/ sadalin. Het middel werkt spierverslappend waardoor het lijkt alsof de hond rustig is. Helaas is dit niet het geval. Uw hond hoort alles nog, sterker nog Vetranquil versterkt geluiden, de hond is nog angstig maar kan alleen niets meer ondernemen. Daarnaast kan acepromazine ook de bloeddruk verlagen en onderkoeling geven. Voor dieren met epilepsie en/of hartproblemen mag acepromazine niet gebruikt worden. Stel je voor, je bent fobisch voor spinnen en er zit er 1 vlakbij je maar je lichaam werkt niet meer mee om te vluchten. Bewezen is al een aantal jaren dat dit middel geen oplossing is voor het probleem maar het vaak verergerd.

Nog een nadeel is dat je de dagen vooraf aan oud en nieuw je hond niet al gaat lam leggen, je kan nou eenmaal niet 5 dagen je hond drogeren.

En voor oudere honden is het zeer zeker niet geschikt. Jammer is dan ook dat er niet meer met de tijd word meegegaan en het middel volop te verkrijgen is op het eiland. Een goed alternatief word nog te vaak niet geboden. Veel mensen hebben (gelukkig) zelf ook weerstand gekregen tegen middelen die op deze manier werken en zoeken alternatieven. Gelukkig zijn er een aantal dierenartsen die tegenwoordig wel andere middelen aanbieden die veel prettiger zijn.

Een alternatief voor het behandelen van plotselinge paniekaanvallen, is diazepam (valium). Ook diazepam sedeert (versuft), maar vermindert de angst zonder dat het dier gevoelig lijkt te worden voor geluid. Let op, dit middel maakt wel slaperig.
Bijwerkingen van diazepam: spierzwakte, verhoogde eetlust, opwinding (voorzichtig bij agressieve dieren! toedienen kan dan totaal een verkeerde uitwerking hebben) en bij langdurig gebruik (3-4 weken) treedt verslaving op. Niet toedienen aan dieren met een lever- of nierprobleem. Bij langdurig gebruik een zware belasting voor lever en nieren. Nog steeds een heftig middel maar wel een beter alternatief dan acepromazine. Toch heb ik liever Alprazolam.

Tegenwoordig is Alprazolam het middel wat aangeraden wordt bij vuurwerkangst. Het verminderd angst en laat het leervermogen een beetje afnemen. Zo word een slechte ervaring niet helder geregistreerd waardoor het ook niet als negatief opgeslagen kan worden. De hond word niet suf, zeer groot voordeel!  Je kan al dagen van te voren starten met geven zodat de aanloop ook als rustig ervaren word. Dit is vooral geschikt voor zeer angstige honden en kan ook bij oudere dieren meestal goed gegeven worden. Overleg in deze situatie altijd even met de arts. Voor het beste resultaat is het goed om  1 a 2 dagen van te voren al te beginnen met Alprazolam. Maar over het algemeen werkt het gelukkig ook afdoende alleen op de dag zelf. Bij zeer angstige honden kan je al op de 28e starten. (verkrijgbaar bij dierenarts de Geus)

Heb je een hond die wel zenuwachtig is maar niet heel angstig zou je kunnen kiezen voor composure pro, een koekje wat lichaamseigen stoffen bevat dat rustig maakt. Ook dit kan langere tijd gegeven worden waardoor ook de aanloop prettiger verloopt. (verkrijgbaar bij dierenartsen Ronde Klip)

Om het gevoel van veiligheid nog verder te vergroten kunt u een Adaptil verdamper in het stopcontact vlak bij de veilige haven steken. De geruststellende feromonen die deze verdamper verspreidt zorgen ervoor dat de schrikreactie wordt verminderd en de angstreactie minder hevig zal zijn.

Het Thundershirt word door een grote groep angstige honden als zeer prettig ervaren. Het geeft een gevoel van veiligheid. (verkrijgbaar bij dierenarts de Geus)

Thundershirt_Hond

Kan je het orginele thundershirt niet vinden is een do it yourself met rekverband een prima alternatief.

12246931_10153720666847748_2014565803708230941_n

Ook zijn er bachbloesemremedies te koop die zouden moeten helpen. Bach rescue is dan het meest gebruikte middel voor deze situatie. Zelf heb ik niet veel ervaring met dit middel maar hoor toch met regelmaat een positief geluid, dus vind het zeker een vermelding waard. Ook het natuurlijke middel puur nervositeit zou goede resultaten behalen als ondersteuning. Voor beide geldt, alleen geschikt voor dieren die onrustig maar nog niet echt angstig zijn. (verkrijgbaar bij dokter de Geus en sommige botika’s)

Het cheese spel spelen is een leuke manier om toch het vuurwerk vast een klein beetje leuker te maken. Dit kan natuurlijk alleen als de hond niet volledig vast zit in zijn angst maar nog bereid is om iets te eten en een spelletje te spelen.

cheesespel


Vindt u een hond/kat of bent u uw hond/kat kwijt, kan je dat het beste doorgeven aan het dierenasiel (+599 9 465 4307
info@dierenbeschermingcuracao.com) en op Facebook bij Curacaopets Lost and Found ophttps://www.facebook.com/curacaopets.lostandfound?fref=ts?

Voor volgend jaar zou je Zylkene kunnen gaan gebruiken, heeft ongeveer 1-2  maand nodig om in te werken maar een prima ondersteuning van een herconditioneringsprogramma. Het is een voedingssupplement dat de werkzame stof alfa-casozepine bevat, een eiwitstructuur dat een angstdempende, rustgevende werking heeft. Het helpt huisdieren met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan

Ook Clomicalm is een vaak gebruikt medicijn wat bij herconditioneren zeer geschikt is. Maar ook hier geldt weer ruim van te voren beginnen. Tenminste 2 maanden voor oud en nieuw, liefst eerder.

©Rescueracao. Like our Facebook page