Honden en vuurwerk

Goed, doe je ogen dicht en probeer je in te leven in de volgende situatie. Je loopt in je eentje in het donker op straat. Je hebt een beetje een onprettig gevoel, de lucht ruikt scherp en het rommelt in de verte. Je kan het niet goed thuis brengen maar ergens herken je het van een tijd geleden. Maar wat het precies was kan je niet meer thuisbrengen. Je word steeds angstiger, alsof er elk moment iets onheilspellend kan gebeuren, dreiging zit in de lucht. Dan zie je lichtflitsen, hoor je sissende en knallende geluiden, een brandlucht verspreid zich. Je kan niet begrijpen waar het vandaan komt en wat het is. Het liefst wil je je verstoppen maar dat gaat niet, er zijn geen plekken om veilig te kunnen schuilen. Waar je ook naar toe gaat je hoort, ziet en ruikt het overal. Je probeert te vluchten en in blinde paniek ren je de straat door, maar het is overal. Kon je je maar ergens veilig voelen maar je bent zo bang en er is geen ontkomen aan…

Dieren zijn nu eenmaal erg bang voor vuurwerk. Het liefst willen ze zich verstoppen totdat alles voorbij is.
Er is al veel over geschreven en terug te vinden op internet. Er is van alles te lezen over tijdig beginnen met trainen en stapsgewijs ongevoelig maken voor het geluid en het her conditioneren van je hond voor vuurwerk. De training ligt niet alleen bij het wennen aan de geluiden maar vooral bij een ander gevoel aan vuurwerk gaan koppelen.  Als je tijdig begint met oefenen, 2 a 3 maanden van tevoren, kan je oud en nieuw een heel stuk gemakkelijker maken voor jou en je hond. Maar wat als dat allemaal niet gebeurd is? Of dat je een nieuwe hond krijgt die al angstig is voor vuurwerk? Wat kan je dan nog doen?

Algemene tips

  • Dwing de hond niet om naar buiten te gaan om hem zo proberen te laten wennen aan vuurwerk. De hond wordt juist angstiger, omdat hij elke keer een negatieve ervaring opdoet als hij schrikt van een hard geluid. Een plasje in de tuin is prima.
  • Probeer het volume van harde geluiden zoveel mogelijk te verminderen door de buitendeuren te sluiten, rolluiken naar beneden te doen en muziek te spelen om het geluid te camoufleren.
  • Probeer de hond niet uit zijn schuilplaats te halen als hij die opzoekt. Hij voelt zich hier veilig en kan op deze manier zijn angst verminderen.
  • Laat de hond bij u liggen als dit hem kalmeert. Geef hem de steun die hij nodig heeft.
  • Creëer een veilige haven, Wanneer de hond een plek heeft waar hij zich terugtrekt, dan kunt u de angst nog verder verminderen door te zorgen dat de hond zich hier nog veiliger voelt. Zorg ervoor dat de intensiteit van de prikkel (vuurwerk, harde geluiden) zoveel mogelijk verminderd wordt door de plaats donker te maken met dekens. Geef hem een kledingstuk met uw geur en zorg ervoor dat de hond de plek makkelijk kan verlaten als hij dit wil. Leg eventueel dekens op de grond zodat de hond zich hierin kan verstoppen en doe de gordijnen dicht en het licht en de muziek aan om het geluid te camoufleren.
  • Halsband om met telefoonnummer zodat mocht hij toch per ongeluk ontsnappen mensen jou kunnen bereiken. Met een GPS tracker kan je sneller zijn locatie vinden, want bedenk honden in blinde paniek kunnen grote afstanden afleggen.
  • Voor de honden in Curaçao en Bonaire geldt: honden niet buiten aan de ketting laten of in hun hok. Het zal niet de eerste keer zijn dat een hond zich in paniek ophangt aan zijn eigen ketting of dat er bewust vuurwerk in de hokken gegooid word. Zorg voor een plek binnen. Liever niet in de badkamer omdat een badkamer het geluid meestal versterkt.
  • geef ze iets te kauwen, door te kauwen worden honden rustig. Door kauwen komt dopamine en endorfine vrij, een lichaamseigen stof waar ze rustig/ blij/ ontspannen van worden. Dus een buffelhuiden bot is top.
  • Vindt u een hond/kat of bent u uw hond/kat kwijt, kan je dat doorgeven aan de stichtingen op het eiland, en breng een foto mee! Te denken valt aan  Rescue Paws, Carf, Alle Hadoc, Feed friends, het asiel en stichting Dog. Hoe meer mensen het weten hoe beter. Op Facebook zijn voor Curaçao een aantal initiatieven die uitmuntend werk verrichten zoals Curacaopets Lost and Found en durf te vragen dieren Curacao en de de groep Rescue Animals Curaçao. Deze pagina’s en groepen hebben een groot bereik dus doe ook daar een melding van de vermissing.
  • Voor Nederland geldt meld je dier als vermist bij het plaatselijk asiel, amivedi en vraag hulp bij de verschillende zoekgroepen in uw regio. Deze mensen zijn zeer ervaren in het zoeken van vermiste honden.

De honden hier op Curacao  krijgen met regelmaat een combinatie van een aantal pillen wat acepromazine bevat, waaronder Vetranquil/ sedalin/ calmivet. Probeer deze middelen te vermijden!!!!!!!. Vaak word dit door dierenwinkels verkocht en is het vrij verkrijgbaar. Het middel werkt spierverslappend waardoor het lijkt alsof de hond rustig is. Helaas is dit niet het geval. Uw hond hoort alles nog, sterker nog Vetranquil versterkt geluiden, de hond is nog angstig maar kan alleen niets meer ondernemen. Daarnaast kan acepromazine ook de bloeddruk verlagen en onderkoeling geven. Voor dieren met epilepsie en/of hartproblemen mag acepromazine niet gebruikt worden. Stel je voor, je bent fobisch voor spinnen en er zit er 1 vlakbij je maar je lichaam werkt niet meer mee om te vluchten. Bewezen is al een aantal jaren dat dit middel geen oplossing is voor het probleem maar het vaak verergerd. Nog een nadeel is dat je de dagen vooraf aan oud en nieuw je hond niet al gaat lam leggen, je kan nou eenmaal niet 5 dagen je hond drogeren. Ook voor oudere honden is het zeer zeker niet geschikt.

In Nederland zijn 2 middelen geregistreerd voor geluidsgevoeligheid bij honden, dit zijn Pexion en Sileo.

Sileo: Dit is een relatief nieuw middel tegen geluidsangst, het is een sedativum en heeft een bewustzijnsverlagende werking. De werkzame stof is dexmedetomidine. De pasta wordt geleverd in een spuit en dient aangebracht te worden slijmvlies, zover mogelijk achterin de bek, achterin de wangzak. Het vermindert angst in stressvolle situaties en het werkt niet versuffend. Het effect is al na een kwartier / een uur merkbaar. Het werkt 2-3 uur en mag meerder keren gegeven worden. Sileo is alleen verkrijgbaar op recept van een dierenarts.

Pexion word voorgeschreven bij honden met geluidsgevoeligheid, de werkzame stof is Imepitoine. Het heeft een sterk angstremmende, niet sederende werking en werkt op een soortgelijke manier in de hersenen als de benzodiazepines. Oorspronkelijk is dit een medicijn wat alleen voorgeschreven werd bij epilepsie, maar inmiddels heeft men geleerd dat het ook bij geluidsreactiviteit een positieve werking heeft, er is dan echter wel een hogere dosering nodig. Bij vuurwerkangst is het belangrijk zeker 2 dagen van tevoren te starten.

Een alternatief voor het behandelen van plotselinge paniekaanvallen, is diazepam (valium). Ook diazepam sedeert (versuft), maar vermindert de angst zonder dat het dier gevoelig lijkt te worden voor geluid. Let op, dit middel maakt wel slaperig.
Bijwerkingen van diazepam: spierzwakte, verhoogde eetlust, opwinding (voorzichtig bij agressieve dieren! toedienen kan dan totaal een verkeerde uitwerking hebben) en bij langdurig gebruik (3-4 weken) treedt verslaving op. Niet toedienen aan dieren met een lever- of nierprobleem. Bij langdurig gebruik een zware belasting voor lever en nieren. Nog steeds een heftig middel maar wel een beter alternatief dan acepromazine.

Alprazolam. Het verminderd angst en laat het leervermogen een beetje afnemen. Zo word een slechte ervaring niet helder geregistreerd waardoor het ook niet als negatief opgeslagen kan worden. De hond word niet suf, zeer groot voordeel!  Je kan al dagen van te voren starten met geven zodat de aanloop ook als rustig ervaren word. Dit is vooral geschikt voor zeer angstige honden en kan ook bij oudere dieren meestal goed gegeven worden. Overleg in deze situatie altijd even met de arts. Voor het beste resultaat is het goed om  1 a 2 dagen van te voren al te beginnen met Alprazolam. Maar over het algemeen werkt het gelukkig ook afdoende alleen op de dag zelf. Bij zeer angstige honden kan je al op de 28e starten. In Nederland is dit middel nog niet geregistreerd voor geluidsgevoeligheid.

Heb je een hond die wel zenuwachtig is maar niet heel angstig zou je kunnen kiezen voor composure pro, een koekje wat lichaamseigen stoffen bevat dat rustig maakt. Ook dit kan langere tijd gegeven worden waardoor ook de aanloop prettiger verloopt.

Om het gevoel van veiligheid nog verder te vergroten kunt u een Adaptil verdamper in het stopcontact vlak bij de veilige haven steken. De geruststellende feromonen die deze verdamper verspreidt zorgen ervoor dat de schrikreactie wordt verminderd en de angstreactie minder hevig zal zijn.

Het Thundershirt word door een grote groep angstige honden als zeer prettig ervaren. Het geeft een gevoel van veiligheid.

Kan je het orginele thundershirt niet vinden is een do it yourself met rekverband een prima alternatief.

Ook zijn er bachbloesemremedies te koop die zouden moeten helpen. Bach rescue is dan het meest gebruikte middel voor deze situatie.  Ook het natuurlijke middel puur nervositeit zou goede resultaten behalen als ondersteuning. Voor beide geldt, alleen geschikt voor dieren die onrustig maar nog niet echt angstig zijn. CBD olie kan bij angstige honden een goed resultaat geven. Voor honden gebruikt men over het algemeen de olie met 5% of 10%  CBD. Rustig aan met doseren, 1-3 druppels per keer zou voldoende effect moeten geven, en meestal is 2-3x daags een dosering voldoende.  Kruiden als st Janskruid, Citroenmelisse, Valeriaan, passiebloem en andere rustgevende kruiden zouden kunnen ondersteunen bij lichte angst.

Als je ruim op tijd begint zou je Zylkene of Telizen kunnen gaan gebruiken, heeft ongeveer 1-2  maand nodig om in te werken maar een prima ondersteuning van een herconditioneringsprogramma. Het is een voedingssupplement dat de werkzame stof alfa-casozepine of L-Theanine  bevat, een eiwitstructuur dat een angstdempende, rustgevende werking heeft. Het helpt huisdieren met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan

Ook Clomicalm is een vaak gebruikt medicijn bij angsten en wat bij herconditioneren zeer geschikt is. Maar ook hier geldt weer ruim van te voren beginnen. Tenminste 2 maanden voor oud en nieuw, liefst eerder.

Stapsgewijs ongevoellig maken voor vuurwerkgeluiden dmv een cd:

De vuurwerk-CD’ van 2 gerenommeerde Engelse gedragsdeskundigen Sarah Heath en Jon Bowen zijn erg populair. Hun CD’s bevatten duidelijk instructies hoe je ze kunt toepassen bij je hond. Je kunt de geluiden van deze CD inclusief handleiding gratis downloaden via de website van Dogs Trust.  Bij vuurwerk spelen naast het geluid ook trillingen, geur en lichtflitsen een rol bij de angst. Mochten de geluiden op de CD niet voldoende effect hebben, dan kun je (voor zover mogelijk) deze factoren toevoegen aan de training. Hoe je deze vuurwerktraining stap voor stap kunt aanpakken wordt uitgelegd op de website van Monique Bladder.  Hou er rekening mee dat de resultaten nogal wisselend kunnen zijn. De ene hond vind de voorbereiding met een CD er prettig en vertonen minder angst in het algemeen bij het horen van vuurwerk op straat. Maar een grote groep honden doen het bij het horen van de CD erg goed maar als het dan in het echt is helaas een stuk minder.

Het cheese spel spelen is een leuke manier om toch het vuurwerk vast een klein beetje leuker te maken. Dit kan natuurlijk alleen als de hond niet volledig vast zit in zijn angst maar nog bereid is om iets te eten en een spelletje te spelen.

cheesespel

Bronnen:

©Rescueracao 2022 Epvdk