Zieke pup

Waar je allereerst aan moet denken als je het vermoeden hebt dat de pup ziek is, is of het niks is wat je eigen dieren in gevaar kan brengen. Zorg er voor dat je eigen dieren afdoende ingeënt zijn, beestjesvrij zijn en dat hun weerstand goed is. Gezonde honden zijn minder kwetsbaar en vatbaar voor ziekten van anderen.

Heb je het vermoeden dat de pup ziek is altijd eerst naar de dierenarts voordat je ze mee naar huis neemt.

Hoe herken je een zieke pup. Allereerst de oogjes. Ik wil graag “lichtjes” in hun ogen zien. Een heldere blik die fonkelt. Zieke pups hebben een bepaalde oogopslag die zich het best als mat en dof laten omschrijven. Ze zijn lusteloos, slap, stil. Vaak als je hun velletje vastpakt duurt het lang voordat hij weer op z’n plaats zakt. Een teken van uitdroging. Vergelijk het met je eigen huid die je vastpakt en loslaat. Je zal zien dat hij snel zakt. Andere kenmerken van ziek zijn zijn, koorts, overgeven, diaree of slijmerige/ bloederige poep. Een opstaande vacht, kale plekken, een korstige huid. Wit tandvlees/ witte slijmvliezen. Rillen, stuiptrekkingen, slechte ademhaling. Kortom genoeg om op te letten maar ook om te herkennen. Pups zijn kwetsbaar en te lang wachten is meestal fataal. Dus eerst naar de dokter voor de eerste hulp.

Cuba uitgedroogd, elk uur ORS

Dan kom je thuis. Verstandig is het om de kleine de eerste tijd apart te houden van de rest. Tot je weet dat het niks besmettelijks is. Niks besmettelijks? Heerlijk, direct bij je anderen zetten, is gezond voor de emotionele ontwikkeling. Moet hij nog even apart? Denk dan aan het volgende. Alleen apart zetten is niet voldoende. Zorg voor goede hygiene, dus reinig de omgeving van de pup steeds goed met bijv een sopje van Chloor. Maar denk ook aan kruisbesmetting. Handelingen bij pup verricht, handen wassen. Pas op dat je niet per ongeluk onder je slippers alsnog de bacterie meeneemt naar je eigen huisdieren. Spullen en handdoeken apart wassen. Nu klinkt dit allemaal best eng, maar als je de hygiene goed in acht neemt heb je niet heel veel te vrezen. In de 4 jaar van fosteren heb ik gelukkig geen last gehad van besmettingen bij m’n eigen honden. We hebben van alles in huis gehad. Van pups met de verschillende soorten schurft tot parvo en haakwormen. Zelfs gevallen die verdacht waren van hondenziekte. Poeh dat was eerlijk gezegd wel even heel spannend en zenuwslopend maar alles is uiteindelijk goed gegaan. Het waren gelukkig twijfelgevallen die nog geen neurologische tics hadden en er wellicht een kans op hondenziekte aanwezig was. Bij duidelijke symptomen van hondenziekte, vieze longen vieze ogen koorts én zenuwtrekking op het lichaam, is inslapen beter. Maar veel honden vertonen ook vieze ogen vieze longen en koorts in andere gevallen en mijn inziens word er dan vrij (te) snel ingeslapen.

Basiel aan het infuus

Er zijn verschillende hulpmiddelen te verkrijgen om je zieke pup weer wat sterker te krijgen. Zeker als pups niet willen eten is het belangrijk dat ze wel voedingsstoffen en vocht binnen krijgen. Dat is belangrijker dan echt eten als ze heel ziek zijn.

Nutrical, een tube met een stroopachtige massa die vitamine en allerlei mineralen bevatten. Ideaal voor pups met een lage weerstand. Pups met kale ronde plekjes in vacht. Vaak een schimmeltje of gedaalde weerstand. Het helpt ze er net even iets beter bovenop. Vaak krijgen ze hierdoor ook weer iets meer trek omdat ze zich vrij snel weer iets beter voelen. Een paar keer per dag iets meer dan een erwt is voor die kleintjes voldoende. Verkrijgbaar bij de dierenarts.

O.R.S, heel belangrijk hulpmiddel die eigenlijk elke Foster in huis zou moeten hebben. Het helpt bij uitgedroogde/ verzwakte pups of pups met diaree. Pups met diaree verliezen te veel vocht. Met ORS help je ze hun suiker, zouten en mineralen op peil te krijgen en te houden. Probeer de pup zoveel mogelijk te

Basiel opgeknapt en klaar voor adoptie

laten drinken, al is het in het begin maar 5cc per half uur. Zodra ze zich iets beter voelen nemen ze al snel iets meer. Monnikenwerk maar het maakt echt verschil. Niet vergeten om de pup S nachts ook een aantal keer vocht te geven. Echt heel belangrijk als je z’n overlevingskansen wilt vergroten. Mocht de pup niet voldoende vocht binnenkrijgen is een infuus bij de dierenarts zeer aan te raden.

Geef je zieke pup een rustige omgeving. Rust is erg belangrijk. Let op kou, geef zo nodig een kruikje waar ze naar behoefte tegen aan kunnen kruipen. Voor gezonde mensen en dieren zijn de tropen niet koud maar zwakke/ zieke dieren hebben hier echt behoefte aan. Zieke dieren alleen wassen als het voorgeschreven is door de arts (bijv bij schimmel of schurft met speciale shampoo) anders droog houden! Pas op met tocht.

Ook handig om in huis te hebben is een thermometer. De gemiddelde lichaamstemperatuur van een gezonde hond zit tussen de 38 en 39 graden Celsius. Alles boven de 39 graden word als koorts aangeduid. Temperaturen kan je het beste doen als de hond uit rust komt, activiteit, spel, stress of een simpele autorit kan al een hogere temperatuur geven.

Bereid voor de honden met diaree altijd rijst met kipfilet om de maag en darmen weer rustig te krijgen.

Zie voor de verschillende ziektebeelden de tab zieke volwassen hond verzorgen. Daar zijn de meest voorkomende ziektebeelden van het eiland Curacao iets meer uitgewerkt.

©Rescueracao 2020