Papegaaienvoeding is helaas nog geen exacte wetenschap, op dat gebied zou er nog veel onderzocht moeten worden. Toch zijn er een aantal dingen die we wel weten. Belangrijke dingen die helpen je vogel gezond te houden.

IMG_5870
foto Sylvia van Dijk LSVD Photography
Als je kijkt naar voedingspatronen in het wild is het zeer gevarieerd. Alles vers en heerlijk gezond. Nu is dat voedingspatroon lastig om exact na te bootsen maar met een beetje creativiteit kunnen we een heel eind komen. We hopen dat we met dit artikel jou kunnen bewegen om af te stappen van het algemene zaden dieet wat in veel gevallen nog steeds gegeven word. Dit papegaaienvoer is helaas niet gezond en veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen. Zie het als vet makende snoepjes, voedingsstoffen bevat het nauwelijks. Pelletvoer komt in de buurt van een goed dieet maar is vrij saai om te eten. We zien graag een gevarieerd dieet met verse groenten, fruit, granen, zaden, noten, verschillende soorten bonen, bruine rijst, volkoren pasta, gekiemd of gekookt, rauw of gestoomd. Moeilijk? Nee hoor, je kan het in een grote portie klaarmaken en bewaren in je vriezer. Ideaal en supergezond!

Verhouding van de mix is 35% bonen 25% graan en zaden 40% groente en fruit

Granen:

Kies een paar graansoorten en week ze een nachtje in koud water, volgende dag afgieten, afspoelen en met schoon water tot een bijna kookpunt brengen voor 8 minuten. Afgieten en even af laten koelen. (gebruik je pasta of rijst deze wel koken zoals op de gebruiksaanwijzing vermeld staat)

Granen die je gebruiken kan: tarwe, haver, gierst, quinoa, hennep, bruine rijst, mais, volkoren pasta. In principe kan je alle graansoorten gebruiken behalve parelgerst.

Bonen:

Kies een aantal boonsoorten en week ze een nachtje in koud water. Volgende dag afgieten, afspoelen en met schoon water koken voor ongeveer 30-60 minuten. Afgieten en even af laten koelen.

Bonen die je gebruiken kan: adzuki, linzen, kikkererwten, oogbonen, tauge bonen, soya bonen, bruine, zwarte, pinto, kiney bonen enz. of lekker makkelijk de 13 bonen mix uit de supermarkt. Alle boonsoorten zijn oke mits ze gekookt worden. Gebruik geen fava rauwe bonen. Wil je bonen ontkiemen, gebruik dan alleen adzuki, linzen en kikkererwten.

Groenten:

Kies een gevarieerd aantal groenten en blender dit in kleine stukjes of tot puree. Leuk om het seizoensgebonden te varieren voor de afwisseling. Groenten kan je rauw verwerken of licht gekookt/ gestoomd. Rauw heeft iets meer voedingswaarde. Aardappel moet altijd gekookt worden

Groenten die je gebruiken kan: spruitjes, bloemkool, knolselderij, paardenbloemblad, venkel, wortelgroen, wortels, hete pepers, courgette, asperge, bieten, radijsjes, collard en raapstelen, pompoen, boerenkool snijbiet, broccoli, zoete aardappel, yuka, spinazie, erwten, mais, knoflook en ui in beperkte mate, paprika. In feite zijn alle groentesoorten prima, vooral de groenten met donker blad zijn erg voedzaam. Gebruik geen rabarberbladeren, ingeblikte of pot groenten, of ijsbergsla. Ingevroren groente kan prima verwerk worden.

Fruit:

Alle soorten fruit kunnen gebruikt worden behalve avocado. Avocado is erg giftig voor papegaaien.Gebruik geen ingeblikt fruit, dit bevat veel suiker. Gedroogd fruit kan wel maar met mate. Snij het in kleine stukjes of pureer het tot een grove pap.

fruitsoorten die je gebruiken kan: appel, druiven, kersen, meloen, papaya, nectarine, perzik, peer, frambozen, aardbeien, banaan, kiwi, mango, ananas en wat er verder qua seizoen te koop is.

Verdere toevoegingen:

Zaden, stukjes geweekte noten, verse tuinkruiden als thijm en rosemarijn of beetje gember. Verder kan af en toe een beetje gekookt ei of gekookte vis geen kwaad.

Als alles bereidt en afgekoeld is mag alles door elkaar geroerd worden. Je kan het dan in kleine porties verdelen en invriezen. Handig want zo kan je voor een maand (of meer) gezond voedsel bewaren. Neem het de dag van te voren uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast. De ontdooide  mix blijft gekoeld ongeveer 3 dagen goed. Je kan er ook voor kiezen alleen de granen, bonen en groente in de mix te verwerken en het fruit en de zaden er vers op te verwerken. De mix mag niet meer verwarmt worden.

Voer een papegaai 2x per dag, in de natuur eten ze ’s morgens en ’s avonds en hebben daartussen een lange periode van rust om lekker uit te buiken. Laat het eten niet langer dan 2-3 uur staan ivm bederven. Gooi restjes weg en spoel de voerbak om met heet water en een sopje. Zorg wel voor dagelijks vers drinkwater. Daarnaast mogen ze altijd pelletvoer tot hun beschikking hebben. 

Wat mogen papegaaien NIET eten: 

 • avocado/ guacamole
 • alcohol
 • rauw vlees/ vlees
 • melkprodukten (uitgezonderd vetvrije yogurt en kaas)
 • caffeine
 • aspartame
 • chocolade
 • rauwe rabarberbladeren
 • rauwe fava bonen
 • junkfood
 • zout eten
 • gesuikerd eten
 • vet eten
 • parelgerst
 • ingeblikte groenten of fruit of uit een potje.

©Rescueracao Epvdk, Foto Sylvia van Dijk

Advertenties