Ik begin met mijzelf voor te stellen en te vertellen waarom ik al 8 jaar als vrijwilligster bij de Donkey Sanctuary Bonaire werk. Mijn naam is Marion Jeursen, 58 jaar jong en mijn hele leven al gek met dieren. Thuis hebben we altijd dieren gehad van honden, katten, kippen, geiten en paarden. 9 Jaar geleden besloten we te gaan verhuizen naar Bonaire. Geweldig vond ik vooral al die loslopende ezels en dan die schattige, onbeholpen, vrolijke kleintjes erbij en dat zo maar langs erg drukke wegen. En ja, ook ik maakte de fout om ze aan de kant van de weg te gaan voeren, niet wetende dat je de ezels daarmee in gevaar brengt. Want als je in die hongerige ezels-ogen kijkt en die lieve neuzen ziet, smelt je gewoon weg!

Poppylove!!
Ik met ezeltje Poppy, poppylove!

We woonden in een wijk aan een erg drukke straat, toen ik ’s avonds een harde knal/ klap hoorde… Autoportieren werden open gegooid, er werd gevloekt en ik hoorde ezels weg rennen. Ik ben wel gaan kijken maar zag niets. 

Toen ik een paar dagen later met mijn honden ging wandelen, kwam ik op een plekje waar ezels liepen en zag een zwaargewond  klein ezeltje staan. Ik heb gauw mijn honden naar huis gebracht en Marina Melis van Stichting Donkeys Help gebeld (ik wist dat deze op het eiland bestond) en ben terug gegaan. Het kleintje was inmiddels gaan liggen. Ik heb het gepakt en sorry tegen de moeder gezegd. Want als ik het niet mee zou nemen ging het erbarmelijk dood. Heb mijn T-shirtjurkje uitgetrokken, om haar zwaargewonde beentje gedaan. Uit de wonden liepen de maden al uit en in bikini heb ik ongeveer een kilometer met het ezeltje gelopen. Bij mijn huis aangekomen stond Marina al te wachten, heeft het ezeltje overgenomen en is er gelijk mee naar de dierenarts gegaan. De volgende dag ben ik bij de Sanctuary gaan kijken. En ik was zo onder de indruk van al het goede werk, je voelt hem al, dat ik me heb aangemeld als vrijwilligster. Eerst een halve dag, toen een hele dag, en na overleg met mijn man 4 dagen per week. Dit werk doe ik nu 8 jaar met heel veel plezier, maar ook met heel veel verdriet. Ik weet dat we niet alle ezels kunnen redden helaas…, dat begon al met dat kleintje, die we Noah noemde, het bleek dat haar knietje verbrijzelt was, waardoor ze niet kon lopen en wij haar in moesten laten slapen. 

Zo krijgen we veel ezels binnen die aangereden zijn! Ook doen zich andere problemen voor. Wij doen ons best om elke ezel te redden. Daar ga ik later verder op in. Ik ben van plan om ongeveer elke maand een stukje te schrijven over ezels. Hieronder even het doel van de Donkey Sanctuary Bonaire.

Donkey Sanctuary Bonaire zet zich in om alle ezels van Bonaire een beschermd leven te bieden. Tevens wordt voorlichting gegeven over de leefwereld van ezels aan de eilandbewoners, op scholen en aan toeristen. In Donkey Sanctuary Bonaire wonen op dit moment meer dan 600 ezels. Zij worden voorzien van voedsel, drinkwater en medische verzorging en hebben er veel ruimte en vrijheid.

Wanneer er een melding binnenkomt van een ezel in nood, gaan vrijwilligers op pad om het dier te helpen. Zieke en gewonde dieren worden in de opvang verpleegd, waarbij zo nodig een dierenarts wordt ingeschakeld. Moederloze veulens worden met de fles grootgebracht. Alle hengsten die binnenkomen worden gecastreerd om uitbreiding van het aantal ezels binnen de opvang te voorkomen. Als de dieren hersteld zijn, worden zij de rest van hun leven in Donkey Sanctuary Bonaire liefdevol verzorgd.

In alle jaren dat Donkey Sanctuary Bonaire bestaat is al veel bereikt. Honderden ezels zijn onder erbarmelijke omstandigheden van straat gered en kregen een veilig bestaan in de opvang. Helaas waren er ook veel ezels zo ernstig ziek of gewond, dat zij niet meer te genezen waren. Donkey Sanctuary Bonaire betaalde voor deze dieren de kosten van euthanasie door een dierenarts, zodat zij tenminste uit hun lijden verlost werden.

We hebben een website: www.donkeysanctuary.org of volg ons op Facebook: Donkey Sanctuary Bonaire.

Tot snel dan vertel ik ditjes en datjes en weetjes en watjes over ezels!

Met vriendelijke groet

Marion

Advertenties