Aaah gossie een kuikentje gevonden. Hartstikke leuk maar wat nu? Beide kuikens hebben we hier thuis gehad. En op zich is een kuikentje groot brengen niet moeilijk. Mits je maar aan een paar dingen denkt.

img_4600
1 dag oud

Zorg voor een afgeschermd stukje waar geen andere dieren bij kunnen. Overdag kan dat in de tuin prima mits ze beschikking hebben over schaduw. Haal de kuikens snachts altijd binnen. Ratten jagen op kuikens en zijn een welkome prooi. Geef ook de kuikens een kruik in de nacht. Ik zette ze snachts in een bench met een warme kruik in een handdoek gerold. De kuikens gingen direct op de kruik zitten. Ik dekte de kuikens af met een handdoek. Alsof ze heerlijk warm onder hun moeder zaten. Let op, de kuikens moeten wel van de kruik af kunnen als ze dat graag willen, anders raken ze oververhit.

Eten

img_4956
overdag buiten, s nachts binnen

de eerste dagen dat ik de kuikens had wist ik niet goed welk voer te geven. Bij het kippenkuiken gaf ik de eerste dagen gekookte rijst,  en stapte ik iets later over op geplette kippenkorrels/ kuikenmeel. De eendenkuikens kregen een slobberpapje van geweekte growena kippenkorrels. Soms kreeg het kippenkuiken overheerlijke maden, vers gevangen uit de kliko 😉 vond ze echt heerlijk. Growena kippenkorrels zijn in haast elke supermarkt te krijgen (sowieso vreugdenhill en mangusa), Kuikenmeel als het goed is bij de dommelsche watermolen. Is het kuiken erg zwak, dan is warmte en vocht belangrijk. Geef hem een kruik en maak suikerwater aan. Dit kan je geven met een pipetje of spuitje (zonder naald natuurlijk) en druppel voor druppel aan zijn snavel ‘hangen’.  Is het kuiken weer een beetje bij positieven kan je vloeibaar voedsel maken. Vermeng het kuikenmeel met water of haal baby papagaaienpap bij de petshop. Dit kan je voorzichting in zijn snaveltje laten lopen. Pas op want stikken of teveel geven is snel gebeurd. Denk er maar aan dat een kuiken een zeer klein maagje heeft niet groter dan een halve vingertop van je pink.

063
zwemmen in de afwasteil

Jonge eendjes en zwemmen. Zwemmen vinden ze heerlijk en het is zo leuk om te doen. Een afwasteil is vaak al voldoende voor die kleintjes. Zorg altijd voor bijv een steen in de bak zodat ze uit kunnen rusten als ze moe worden. Blijf er bij. Jonge eendjes moet je soms een beetje helpen om hun vetlaag op de veren aan te maken. De vetklier zit einde rug, begin staart. Als je even met je vinger kriebelt gaat het eendje zichzelf meestal poetsen. Zo verspreid hij vet over z’n veren waardoor hij niet nat word tijdens het zwemmen. Natte vogel? Klopt niet is hoogstwaarschijnlijk een zieke of vermoeide vogel.

Onze kip was echt een tamme kip geworden. Ze mocht graag op schouders zitten. Kippen zijn slimme beestjes. Ook met kippen kan je clickertraining doen. Vinden ze echt leuk! Met eenden vast en zeker ook wel alleen heb ik dat toen niet geprobeerd.

0542
Ook ik heb warmte en gezelligheid nodig

©Rescueracao. Like us @ Facebook

Advertenties