Het flessen van kittens

Soms kan het noodzakelijk zijn om kittens de fles te geven. Denk aan bijvoorbeeld kittens zonder moeder, of kittens van een moeder die niet voldoende borstvoeding heeft of een kitten verstoot.

Kittens van 0-4 weken zijn niet in staat om zelf te drinken en/of zich te ontlasten. Als er dus geen moeder aanwezig is zullen wij die taak op ons moeten nemen.

Op internet is hier best veel over te vinden. Maar van veel van deze informatie werd ik juist erg nerveus. Iedere dag wegen? Iedere 2 uur voeren en een vaste hoeveelheid? Ik geef het je te doen met van die ieniemienie diertjes. En meestal is het er niet eentje maar een heel nestje. Naar aanleiding van mijn eigen ervaringen heb ik het volgende protocol opgesteld.

De basisregels; werk altijd schoon; schone materialen (flesjes en spenen 1x per dag uitkoken) zorg voor schone handen en een schoon werkvlak (je schoot)

Allereerst moet je weten hoe oud de kittens zijn. Soms weet je dat omdat de geboorte datum bekend is maar gaat het over gevonden kittens dan is het een schatting.

Een handig hulpmiddel hier voor is dan onderstaand schema van www.kittencoach.nl

Goed, de leeftijd is bekend. Dan gaan we de spullen verzamelen.

Benodigdheden
:

  • Kittenformula in poedervorm of kant en klaar. Mijn voorkeur gaat uit naar poeder omdat je dit in kleine hoeveelheden klaar kunt maken.
  • Flessen en speentjes
  • Vochtige babydoekjes (of een nat washandje)
  • Keuken weegschaal
  • Pen en papier
  • Theedoek (of iets dergelijks om gemorste melk op te vangen)

Het wegen is belangrijk om te kijken of een kitten genoeg eet en groeit. In de meeste informatie op internet staat dat je dagelijks moet wegen. Ik zelf denk dat 1 of 2x per week voldoende is. Er zijn namelijk voldoende andere manieren om te zien of het kitten goed drinkt. Daar kom ik nog op terug.

Als je de allereerste keer gaat voeden het kitten wel altijd wegen. Dit om een uitgangsgewicht te hebben. Je weet dan meteen ook of het kitten goed op gewicht is of bijvoorbeeld ondervoed.

Maak een lijstje met kitten-datum-gewicht. Onthouden is met meerder kittens geen beginnen aan. Zo kun je ook een groeicurve van ieder kitten bijhouden.

Voor iedere voeding moet je het kitten stimuleren om blaas en darmen te legen. Anders drinkt het niet. Dit doe je door met een vochtig babydoekje (of een nat washandje) voorzichtig over anus en plasser te bewegen. Plassen gaat meestal snel en bij iedere voeding. Ontlasting kan wat langer duren en is gemiddeld 2x per dag. De ontlasting kan in kleur varieren van donker tot licht. De consistentie is van een worstje tot een beetje breiig

foto: kittenopvang Moederloos
Het kitten is nu gewogen, darmen en blaas zijn leeg. nu kan het voeden beginnen.

Het voeden
Je hebt de melk bij je, klaargemaakt volgens instructie op de verpakking. Controleer de temperatuur van de melk op je pols (als een druppel op je pols niet heet aanvoelt is de temperatuur goed) ik vul altijd gewoon een heel flesje. De aangemaakte melk blijft 24 uur goed in de koelkast.

De speentjes zijn meestal zonder gat. Het gaatje moet niet te klein zijn. Dan kost het de kitten teveel energie om er iets uit te krijgen. Het mag echter ook niet te groot zijn want dan bestaat er gevaar tot verslikken. Ik knip/snij meestal een klein stukje van het speentje af Als je het flesje op zijn kop houdt mogen er geen druppels uitvallen maar met een beetje druk moet het makkelijk gaan

Je houdt het kitten NIET op zijn rug. Dan verslikt hij zich snel en krijgt het een longontsteking die hij waarschijnlijk niet gaat overleven. Dit is meteen ook de reden waarom je NOOIT in het flesje mag knijpen als de kitten drinkt (en geloof me die neiging heb je echt weleens als zo’n uk niet lijkt te begrijpen wat hij met dat ding in zijn bekje moet. De juiste houding om een kitten te voeren zie je hieronder.


Het speentje gaat behoorlijk ver in het bekje zodat er geen valse lucht wordt aangezogen.

Er zijn verschillende schema’s in de roulatie over hoe vaak en hoeveel je een kitten moet voeden. Dit is afhankelijk van gewicht en leeftijd van de kitten. Deze schema’s zijn een handige leidraad maar zeker geen wet. Een kitten moet gemiddeld elke 3 a 4 uur drinken. Ik laat ze altijd drinken tot ze zelf stoppen. Vaak drinken ze een beetje en lusten ze na een kleine pauze (als je meerdere kittens hebt geef je ze allemaal een voeding en start weer bij nummer 1) dan vaak nog een klein slokje.

Je merkt snel genoeg dat er gulzige kittens zijn en moeizame drinkers. Het heeft geen zin om te gaan zitten proppen. Dat werkt eerder averechts. Ik maak de kittens eigenlijk ook nooit wakker. Ik let gewoon op hoe ze zich gedragen en eigenlijk altijd worden ze na 3 a 4 uuf wel wakker voor een voeding. Wacht niet tot ze echt zitten te schreeuwen want rustig drinken wordt dan lastiger. Ook een kitten wakker maken werkt vaak niet, ze zijn dan te slaperig om te drinken. Dan kan jij wel vinden dat het tijd is maar hun maagje zegt echt anders. En ja, met op aanvraag voeden komen ze soms dan al na 2 uur voor hun voeding, soms na 4-5 uur.

De hoeveelheid meet ik zoals gezegd nooit. Ook een kitten voelt echt wel wanneer zijn maagje vol zit. 

Als een kitten tevreden is, goed plast en een lekker gevuld  buikje heeft (het moet niet op ontploffen staan) is het vaak prima. Als je iedere dag wilt wegen is dat natuurlijk prima maar ik heb liever dat kittens hun energie gebruiken voor het drinken dan voor al dat “getut” met ze.

Na het voeden kan je ook nog kijken of je hun blaas kunt legen. Maar vaak liggen ze dan al zo lekker te snorren dat het zonde is om ze wakker te maken.

In alle schema’s staat dat de kittens ook ’s nachts een voeding moeten krijgen. Bij kittens tot 1 week doe ik dat ook altijd wel. Maar als ze zo’n 7 a 10 dagen oud zijn gaat ook de nachtvoeding op aanvraag. Ik geef de laatste voeding om 24 uur en de eerstvolgende om 6 uur. Komen ze in de nacht (ik zet ze altijd in mijn buurt zodat ik ze kan horen) dan krijgen ze natuurlijk hun voeding. Slapen ze door, dan ik ook. Geloof me, het flessen van kittens is een behoorlijke intensieve taak en als je goed slaapt kan je het veel beter volhouden.

Het “voeden op aanvraag” zoals dat heet werkt voor mij altijd het beste. Ja, je houdt de tijden tussen een voeding en het aantal voedingen natuurlijk in de gaten maar een keer extra voeden of een keer een voeding overslaan is geen ramp. Mama poes loopt ook niet met een horloge rond en heeft ook geen idee hoeveel de kittens tot zich nemen. Zij kijkt ook naar het gedrag van de kittens.


Wat te doen met de kittens tussen de voedingen door.

Dat ligt een beetje aan de leeftijd van de kittens. De eerste 2 weken van hun leven slapen ze voornamelijk. Dan is het belangrijk dat ze een rustig, tochtvrij, zacht en warm plekje hebben. Ik gebruik zelf altijd een kleine reisbench waar ik lekkere zachte doeken in leg (geen handdoek want zulke kleine kittens kunnen hun nagels niet intrekken en blijven dan haken achter de badstof lussen) fleece of een ander zacht stofje is prima. Je kunt ze op temperatuur houden met een gewone waterkruik of een electrisch dekentje of zo’n kersenpittenzak. Er zijn ook speciale snuggels voor weeskittens te koop. Leg met al deze dingen erop dat het niet té warm wordt. Vooral hele kleine kittens kunnen niet zelf bewegen en van de warmtebron af gaan liggen als deze te warm is.

Hoe ouder en ondernemender de kittens worden hoe meer ruimte ze nodig hebben. Ook dit wijst zich vanzelf. Vanaf 3 weken beginnen ze te spelen en te scharrelen. Dan kun je ook wat speeltjes bij ze in de bench gaan leggen en ze na het voeren wat rond laten scharrelen.

Ook kun je ze alvast rustig gaan socialiseren. Laat ze kennis maken met verschillende mensen, dieren en geluiden.

Spenen

Als de kittens ouder worden zul je ook merken dat de tijd tussen de voedingen langer wordt en de hoeveelheid die ze per voeding drinken groter.

Als ze een week of 4 zijn kun je gaan kijken of ze geinteresserd zijn in meer dan alleen de fles. Dit overstappen op vaste voeding wordt spenen genoemt. Ik begin meestal met wat pate blikvoer (ruikt sterk en smakt zo lekker weg) ik geef nooit geweekte brokjes. Wederom geeft moeder poes dat ook niet en moet je het vaak verversen omdat het snel een vieze koek wordt. Nee hoor, ik zet gewoon wat kitten brokjes neer. Geloof me, als je die gebitjes van 4 weken ziet (en voelt)….dat kunnen ze best. Zodra je met spenen begint moet je natuurlijk ook water neerzetten) als ze echt moeite hebben met overstappen kun je wat van de kittenmelk op een schoteltje doen.

Afhankelijk van hoe het spenen gaat blijf je de kittens bijvoeden met de fles. Uiteindelijk laat je steeds een voeding meer afvallen. Ik laat zelf altijd eerst een middagvoeding afvallen, dan een ochtend voeding. Als laatste eigenlijk altijd de eerste voeding ‘ s ochtends. Dan weet ik zeker dat ze een goede start van de dag hebben qua voeding.

Meestal komt met het spenen ook de tijd dat de kittens zichzelf gaan ontlasten. Zorg dan voor een kleine kattenbak met lage instap.
Problemen die je kunt tegen komen

  • Het kitten wilt niet drinken. Komt best vaak voor. Zeker bij de eerste voedingen. Een speen is gewoon een raar groot koud ding in je mond. Zeker als je het vergelijkt met een tepel. Geduldig volhouden is het advies. Regelmatig aanbieden. Eventueel een druppel aan de speen laten hangen en die in het bekje laten vallen.
  • Het kitten geeft voeding terug. Misschien was hij te gulzig of heeft toch teveel gedronken. Oppassen voor kans op verslikking.
  • Infectie. Het kitten is slap, wil niet meer drinken, dan heeft hij meestal een infectie. Hoe minder moedermelk kittens hebben gehad hoe bevattelijker ze zijn voor infecties. Helaas niet altijd te voorkomen, hoe schoon je ook werkt. Helaas overlijdt een kitten dan meestal al snel.
  • Hypoglycemie, als een kitten slecht drinkt of te lang zonder voeding is kan hij een laag suiker gehalte krijgen. Het kitten is dan slap en reageert nauwelijks. Een beetje water met suiker helpt meestal goed. Ook wat ORS (ja die voor mensen) kan helpen. Als kittens heel zwak of klein zijn doe ik weleens standaard wat honing  of druivesuiker door de melk.