Geur:

kennismaking
kennismaken

Individuele soortgenoten worden herkend aan hun uiterlijk, balkgeluid, lichaamsgeur en aan de geur van urine en mest. Als een ezel, groot of klein, kennis met je wil maken, komen ze eerst ruiken, ze blazen eerst een beetje en daarna snuiven ze je lichaamsgeur op. Net als bij de kennismaking met een hond, steek je eerst je handen naar voren, daar zit de meeste geur aan. Een ezel komt dan heel voorzichtig, met zijn neus vooruit, kennismaken.

Flemen
Flemen

Hengsten ruiken aan de geur van de urine van een merrie en daarna trekken ze hun neus ”op”. Dit noemen we flemen. Waarom ruiken ze aan de urine van een merrie? Ze herkennen daaraan de merrie en in wel stadium van haar cyclus ze verkeerd.

Houding:
De lichaamshouding van een ezel dient om de afstand tussen dieren onderling te vergroten- imponeergedrag- of juist te verkleinen-onderdanig gedrag.

imagesDoor middel van imponeergedrag waarschuwen ze andere ezels om op afstand te blijven. Door te dreigen met bijten of slaan, dit zie je aan teruggelegde oren en een gestrekte hals. Meestal is dit gedrag voldoende om een andere ezel af te laten druipen. Slechts zelden komt het tot een gevecht. Een niet sterke dreiging tot slaan wordt getoond door het terug leggen van de oren en het draaien van het lichaam naar de tegenstander. Voordat een ezel een schop uitdeelt, licht hij eerst de hoef op en zwaait met zijn staart.

Onderdanig gedrag:

onderdanig
onderdanig

Vaak wordt er door dit gedrag contact gezocht met andere ezels, een soort van vriendschapsuiting. Vaak zijn de oren ook naar achteren gericht bij het benaderen en dan dichtbij worden ze naar voren gericht. Gegroet wordt door het aanraken met de neus.

Dan groomt een ezel een andere ezel, ze verzorgen elkaars haren en huid. Vaak staan ze hoofd aan staart om elkaars rug en staart te verzorgen. Buiten verzorging zorgt dit bij ezels ook voor troost en gerusstelling. Spelen wordt het meest gezien bij jonge ezels en veulens. Ze besteden hier veel tijd aan, waarbij ze meteen de omgeving verkennen en kijken hoe ver ze weg kunnen gaan bij hun moeder. Naarmate ze ouder worden zal dat steeds verder zijn. Veulens slaan al spelend achteruit, hierbij zijn de oren naar voren gericht, maar als ze je raken voel je het goed, dan maak je kennis met hun krachtige beentjes!

images (1)
Rusten

Het sociale gedrag van een ezel is er op gericht zich als individu te handhaven binnen een groep, het overleven en zich voort te planten. Daarvoor hebben ezels in de natuur zich een soort eigen gedragspatroon ontwikkeld. Ezels, gehouden door mensen,gedragen zich heel anders. Daarover later meer.

Omdat ze planteneters zijn,brengen ze meer dan de helft van de dag door met voedsel zoeken. Ze drinken niet vaak, met tussenpozen maar wel ongeveer 10 liter per dag.

Ze besparen energie door zich in stap voort te bewegen, als ze draven zijn ze verontrust of opgewonden(spelende veulens) en ze galoperen alleen als ze achtervolgd worden.

Rusten doen ze op het heetst van de dag, lekker in de schaduw of soms in de palle zon, dan blijven ze vaak staan,zetten een achterbeen vast en s’nachts liggen ze het liefst.

rollende ezels
Rollen

Ezels rollen graag en vaak in het zand, dit is hun huidverzorging. Dit doen ze om zichzelf te bevrijden van zweet, losse haren en parasieten. Plaatsen die buiten bereik liggen schuren ze lekker tegen voorwerpen of tegen andere dieren. Ezels helpen ook elkaar bij het verzorgen van hun huid, zoals eerder beschreven,ze groomen elkaar. Merries verzorgen hun veulens en hofmakende hengsten verzorgen de desbetreffende merrie. Dit kan lange tijd duren. Het rollen gebeurd vaak gemeenschappelijk, ze maken vaak hun eigen rolplaats door op kale grond in het zand met hun voorhoeven de aarde om te krabben.

Ezels mesten en urineren bij voorkeur op enige afstand van rustplaatsen en grazen ook niet dicht bij hopen mest, dit gebeurd ook vaak gezamenlijk of de een na de ander, zo proberen ze de uitscheidingsprodukten van andere ezels te bedekken. Wat ze ook met hun mest doen is het bedekken van een dood dier. Zo bedekken ze de geur van de dood. Ezelhengsten produceren opvallend veel mest, dit om hun geur af te geven aan andere hengsten.

vechtende ezels
vechten

Ezels vechten per voorkeur niet, ze vermijden dit door zoveel mogelijk te dreigen, kalmeren, weglopen en krachtmetingen. Een krachtmeting doen ze door middel van het duwen van hoofd tegen hoofd of met om elkaar heen gedraaide hals. Welke tactiek er gebruikt wordt hangt af van de status van de aanvaller en van de omstandigheden. Als het tot vechten komt zijn het vaak twee hengsten die ongeveer gelijk zijn in status en sterkte. De vechtende pakken voornamelijk manen, oren en hals vast. Vandaar dat je dan ook vaak ezels met halve oren ziet of enorme bijtwonden in hun hals. Het gevecht eindigt bij het terugtrekken van een van de twee en de verliezer wordt vaak nog over enige afstand achtervolgt. Dit is de oorzaak van veel ongelukken hier op Bonaire.

©Rescueracao MJ

chroomen
groomen
Advertenties