Bloedingen en wonden

BLOEDING

In feite kan je bloedingen in een aantal groepen onderverdelen.

  1. slagaderlijke bloedingen, te herkennen aan helder rode kleur en meestal spuitend/ pulsend naar buiten komend. Een levensbedreigende situatie om dat er snel veel bloed verloren word. Is te stoppen door met duim/ vinger druk te geven op de wond/vat. Voor meer sluitdichtheid een schoon gaasje of schone kleding gebruiken. Natuurlijk direct een arts raadplegen.
  2. veneuze bloeding, bloeding uit een of meer grotere aderen. Meestal donker van kleur en een rustige uitvloei. Algehele pressie met een doek of verband is meestal afdoende om het bloeden (tijdelijk) te stoppen tot de arts is bereikt.
  3. Capillaire bloeding,bloeding uit haarvaten bijv een schaafplek. Meestal stopt het bloeden vanzelf, eventueel afdekken met schone doek.
  4. Vleeswonden, scheuren, beten. Bloeden stoppen met doek, maar dit kan pijnlijk zijn. Doorrijden naar arts om schoon te spoelen en te hechten is zeer aan te raden. Wacht niet te lang, infecties liggen op de loer en het hechten van een wond moet het liefst zo snel mogelijk gebeuren.

Dit kan leiden tot zowel externe als interne bloedingen. Extern is natuurlijk makkelijk te traceren want je ziet het bloed en gaat er naar handelen.

Interne bloedingen blijven vaak lang onopgemerkt. De volgende symptomen geven een sterke indicatie op een interne bloeding.

  • bloed uit neus, mond, rectaal
  • bloed ophoesten
  • bloed in urine
  • bleke slijmvliezen
  • snelle of zwakke pols
  • slechte bloedcirculatie

Leg een deken over het dier om afkoeling te voorkomen en leg het in een rustige omgeving. Waarschuw direct een arts.

©Rescueracao. Like us @ Facebook