Naar aanleiding van een aantal vragen in de westpointers groep op Facebook deelnik ook hier dit bericht. Veel westpointers hebben een punt (meestal in de puberteit) dat ze kunnen beginnen met dingen kapot maken of gaan blaffen en huilen als ze alleen zijn. Gelukkig lees ik heel veel tolerantie en dat maakt me gelukkig. Maar het is wel iets waar je als baasje iets mee moet. Het is wel een teken aan de wand. Vaak is het een teken dat ze alleen zijn erg moeilijk vinden en daar moet je iets mee doen. Je kan het niet zo laten want dat is niet eerlijk tegenover de hond en jou gaat het uiteindelijk ook vervelen dat er dingen stuk zijn. Honden die slopen doen dit over het algemeen omdat kauwen een rustgevend stofje laat aanmaken in de hersenen. Dus eigenlijk is het heel verdrietig als ze moeten kauwen om rustig te worden.

Leren alleen zijn is een van de moeilijkste dingen voor een hond omdat het van nature hele sociale dieren zijn die in familieverband leven. Ze zijn dan eigenlijk nooit alleen. Het wil trouwens niet zeggen dat als je er een andere hond bij neemt dat je dan het probleem opgelost hebt. 9 van de 10 keer draait het er om dat jij als eigenaar weg bent en kan daar geen andere hond tegen op.

Wat moet je doen?

Stap voor stap aanleren dat bij het alleen zijn de wereld niet vergaat. Dus niet direct lang alleen laten maar rustig opbouwen. Eerst alleen in de kamer blijven dan een paar minuten alleen binnen blijven met jou in zicht dan een paar minuten alleen thuis blijven en dan langzaam per paar minuten opbouwen.

Honden vinden een vast ritueel bij het weggaan wel fijn. Blijf er niet te lang omheen draaien en hou het ritueel kort maar wel lekker voorspelbaar. Hier zeg ik altijd “even de kindjes ophalen ben zo terug” (stamt nog uit de ophaalschooltijden Vd kids en lekker zo gelaten)

Zorg dat als je thuis bent de hond niet constant als een schaduw bij je kan zijn. Sluit ook dan bewust eens deuren achter je. Dit type hond gaat met liefst nog met je mee naar de wc 🙈

Geef ze iets te kauwen als een gevulde kong of een activityball waar bijv hun ochtend maaltijd in zit. Laat ze maar iets doen voor die maaltijd. Geef ze die afleiding. En zorg dat er speelgoed ligt wat er alleen is als jullie er niet zijn en wat je bij thuiskomst opruimt. Waarom? Als ik Mn kids de hele dag op de Nintendo laat is het spel na 3 dagen niet meer leuk. Als ze er af en toe een uurtje op mogen blijft het interessant. Dus opruimen die kong, activityball en sommige andere speeltjes.

Doe een lekker zacht muziekje aan. Skyradio bijv. Nooit idioot harde muziek en alles een beetje hetzelfde toontje. Prima! Dit houdt de geluiden van buiten een beetje buiten waardoor ze minder gefocust zijn op evt geluiden die lijken op jou die thuis komt. De radio hoeft niet heel hard maar gewoon als achtergrond.

Wees niet bang om ondersteuning in de vorm van een rustgevend middel te gaan gebruiken. Een dier in angst kan niet leren en zal dus ook niet opnemen dat de situatie veilig is. Je kan dan beter rust brengen in zijn hoofd en lijf zo dat hij wel in staat is om te leren dan door blijven ploeteren. Vaak komt er dan wel een leerproces op gang en word alleen thuis blijven makkelijker.

Zelf vind ik de combinatie st janskruid met citroenmelisse erg prettig en mooi licht om mee te beginnen. Van beide 1-2 druppeltjes 1 a 2 x per dag. Altijd laag beginnen met je dosering en kijken of dat het gewenste effect al heeft, meer druppels kan altijd nog maar zo min mogelijk is echt gewenst. Het kan zijn dat dit al afdoende is maar soms ook gewoon echt niet. Dat is niet erg maar dan zal je met je dierenarts moeten overleggen welke medicatie geschikt is. Vaak kom je dan uit op clomicalm.

Lukt het niet schroom niet om hulp in te schakelen van een gedragsdeskundige. Ook hier in wel goed opletten dat je niet iemand uitzoekt die oude harde methoden gebruikt. Dat zal je verder van huis brengen. En onthoudt de regel dat honden een straf bij jou thuiskomst niet zullen linken met de periode dat ze alleen thuis zijn geweest en dat ze dingen stuk hebben gemaakt. Dit kunnen ze niet! Dus je straf is totaal zinloos en maakt eigenlijk alleen je vertrouwdsband stuk.

Veel succes met al die lieverdjes die het moeilijk vinden om alleen te zijn.

Advertenties