door het geven van genoeg ruimte, door verrijking te geven in omgevingsmateriaal/ spel en gezelschap van soortgenoten en gezelschap van jou als eigenaar.

Maar wat houdt dat dan in want natuurlijk gedrag kunnen vertonen is een vrij breed begrip. Eigenlijk omvat dit alle dingen waar dieren plezier aan beleven of die ze doen omdat het in ze zit.

Een papegaai houdt van slopen en dingen stuk maken. Hij houdt er van om dingen te moeten doen om te kunnen eten. Dus zoeken en onderzoeken. Hij vindt het prachtig als je eten verstopt in dingen die hij open moet pulken. Maar ook bijvoorbeeld dat hij kan badderen zodat hij zijn veren netjes kan maken. Zijn partner te liefkozen en te kunnen vliegen.

Honden moeten kunnen spelen, meegenomen worden om te zwemmen of om gewoon simpel eens ergens anders te kunnen snuffelen dan in zijn thuisomgeving. Ook honden vinden het leuk om iets te moeten doen voor voedsel. Een activityball of Kong is geweldig speelgoed om voedsel in te doen. Zoekspelletjes, denkspelletjes speurspelletjes, oefeningen aanleren allemaal dingen die ze prachtig vinden en waar ze gelukkig van worden. Maar ook simpelweg menselijk contact. Honden zijn zeer sociale dieren, ontbreekt het hun aan sociaal contact zijn ze diep ongelukkig.

Katten moeten bijvoorbeeld hun nagels kunnen scherpen, kunnen spelen, kunnen jagen. Natuurlijk is niet iedereen blij met een jagende kat in hun tuin, maar het jachtspel kan je prima vervangen door speciaal speelgoed te kopen waar je samen mee kan spelen. Hengeltjes met veertjes of kleine balletjes vinden ze ook prachtig om achter aan te jagen. Of simpel zelf gemaakt van een stokje met een touwtje.

Elk dier heeft zo zijn eigen behoefte en eigen natuurlijk gedrag. Het is zo prachtig om je daar in te verdiepen en eens te kijken wat ze allemaal doen en waarom. Wij doen zo vaak te kort aan hun welzijn en dat is jammer. Je kan zoveel meer genieten van ze als ze meer vrijheden hebben en ze beter in hun vel zitten. Wij moeten leren dat de dieren er niet alleen zijn om ons te plezieren, we moeten ze veel meer in hun waarde laten. Net zoals wij allemaal graag in onze waarde gelaten willen worden. We moeten beter voor ze zorgen. Laat dat ons goede voornemen zijn voor 2016

©Rescueracao

img_4243

Advertenties