VRIJHEID VAN PIJN, VERWONDINGEN EN ZIEKTE, door preventiemaatregelen te nemen als inenten en ongediertebestrijding en een snelle diagnose en behandeling bij ziekte door een arts. Ook moet de omgeving van het dier schoon en veilig zijn om ziekten en verwondingen te voorkomen.

109
deze hond was gedumpt op scherpenheuvel, ze had hartworm en karpattenziekte. Door deze ziekten functioneerden haar hart longen lever en nieren niet goed meer. Haar lichaam was te beschadigd en ze is ingeslapen. Ook voor een gevonden hond moeten de kosten betaald worden, dus door te dumpen laat je of een dier lijden of laat je een ander voor de kosten opdraaien…

 

Elk dier heeft recht op de medische verzorging die het nodig heeft. Ook hier geldt, dit is voor elk diersoort anders. Een aantal dingen zullen overlappen maar een aantal dingen ook totaal niet. Voor een kat heb je nou eenmaal geen hoefsmid nodig.

Laten we beginnen met preventie van ziekten, met preventie voorkom je dat je dier ziek word door hem te beschermen tegen ziekten.

Honden:

 • Bij pups begin je met inenten op de leeftijd van 6 weken, daarna volgen er nog minimaal 2 entingen in de opvolgende weken.(afhankelijk van het entschema van de dokter) Dit heeft de pup nodig om beschermt te zijn tegen (op het eiland voornamelijk voorkomend) parvo en hondenziekte (minder voorkomend ziekte van Weil en een besmettelijke leverziekte). Op de leeftijd van 1 jaar en daarna elk jaar krijgt hij een herhalingsenting ter bescherming van deze ziekten. Er wordt veelal gesproken dat minder vaak enten ook prima zou kunnen, dat kan maar dat zou je een titertest moeten uit laten voeren om te kijken of er voldoende antistoffen aanwezig zijn. Niet op gaan lopen gokken, daarvoor zijn parvo en hondenziekte te sterk aanwezig op het eiland. Parvo en hondenziekte zijn ernstige ziekten, zeer duur in behandeling en vaak met dodelijke afloop.
 • Maandelijks heeft de hond een kauwtablet tegen hartwormen nodig. hartwormen worden overgedragen door muggen. De larven komen via de bloedbaan in het hart terecht waar ze zich ontwikkelen tot vrij grote wormen. Ze beschadigen het hart met alle gevolgen van dien.
 • Afhankelijk van welk middel je gebruikt moet je wekelijks/maandelijks of 3 maandelijks je hond beschermen tegen vlooien en teken. Vlooien omdat jeuk er lastig is en omdat vlooien ook weer darmparasieten als wormen geeft. Teken (karpatten) omdat honden van teken erg ziek kunnen worden waardoor er inwendige bloedingen ontstaan.
 • Ontwormen van honden is erg belangrijk. Het gaat in dit geval om wormen in het darmstelsel als bijv lintwormen, haakwormen en spoelwormen Dit zijn andere wormen dan de hartworm. Je begint al bij een pup op 4-6-8 en 12 weken met ontwormen. Volwassen honden 2-4 keer per jaar. Bij een grote vlooienplaag kan een keer sneller ontwormen geen kwaad.
 • steriliseren/ castreren of voorkomen dat de hond sexuele contacten heeft voorkomt sexueel overdraagbare tumoren aan de geslachtsdelen. Deze tumoren komen zeer veel voor op het eiland.

Katten

 • Ook katten en kittens dienen net als pups en volwassen honden volgens vast schema ingeent te worden. Vooral kattenziekte niesziekte en kattenaids zijn veel voorkomend.
 • katten hebben ook wormen in hun darmstelsel en moeten net als honden ontwormt worden. het liefst 4x per jaar.
 • Vlooien en teken zijn voor katten net ze vervelend en hebben afhankelijk van het produkt dat je gebruikt ten minste maandelijks je aandacht nodig.

paarden

 • ontwormen,  elke 3 maanden zeker als er ook ezels aanwezig zijn. Ezels dragen makkelijker longworm wat voor paarden heel gevaarlijk is. Het is belangrijk dat je een kuur met ivermectine gebruikt, bij de veterinaire dienst kan je een mestonderzoek laten doen voor 7,50 als de paarden dan worm vrij zijn hoef je in principe niet te ontwormen
 • jaarlijks inenten
 • hoefsmid elke 4-6 weken

Omdat paarden/ pony’s en ezels nogal onderlinge verschillen hebben qua gewicht en benodigdheden kan je je het beste voor laten lichten door je dierenarts wat jou paard/ pony/ ezel precies nodig heeft.

Met al deze maatregelen voorkom je voor een groot gedeelte dat je dier ziek word. Voorkom je dus ook dat je torenhoge kosten aan een dierenarts krijgt. Natuurlijk kan naast de preventie een dier alsnog ziek worden. Niet alles is preventief te voorkomen. Dat geldt voor ons maar ook voor een dier helaas.

Naast dat je behoort te zorgen voor preventie op medisch gebied kan je op hygiënisch gebied ook preventief  bezig zijn. Een schone leefomgeving voorkomt veel problemen.

Ook dieren hebben recht op een goede behandeling door een arts in het geval van ziekte of een ongeluk. Je kan een dier met een gebroken poot of met bijvoorbeeld schurft niet gewoon laten lopen omdat het eventjes niet uit komt. Zelf middeltjes smeren of een spalkje maken schiet ernstig te kort en maakt het probleem meestal alleen maar erger. De meeste huis tuin en keukenmiddeltjes zijn bakerpraatjes en helpen totaal niet.

jade (4)
deze hond had schurft, haar huid was ingesmeerd met motorolie als medicijn… De huid raakte alleen nog meer ontstoken.. bakerpraatjes doen geen goed

Medicijnen voor mensen zijn over het algemeen niet geschikt voor dieren. Dit zijn dingen waar je vooraf over na moet denken. Kan en wil ik dat betalen? Kan of wil je dat niet, no hard feelings maar neem dan geen dier. Het dier is afhankelijk van jou en het is jou verantwoordelijkheid dat het de zorg krijgt die het nodig heeft.

Is een dier doodziek laat het niet lijden door maar af te wachten tot het doodgaat en geeft het een waardig einde. Een waardig einde is niet een enkeltje selikor of mundi. Een waardig einde is een reis naar de dokter om het in te laten slapen. Dat is moeilijk, niet leuk om te doen en kost geld maar dat is wel wat bij het leven hoort. Verantwoordelijkheid nemen.

©Rescueracao

Advertenties