VRIJHEID VAN ONGEMAK, door het geven van een geschikte ruime omgeving inclusief een prettige plek om te schuilen tegen zon, hitte en regen. Ruim genoeg om zich vrij te kunnen bewegen.

Ik had hier al een beetje over geschreven in het artikel vrijheid van angst en stress. Tijd om dat een beetje verder uit te diepen. Waarom is de plek die je je dier geeft zo belangrijk. Simpel… omdat het alles is wat hij heeft voor de rest van zijn leven. Alles wat jij hem wel of niet geeft is wat het leven voor hem inhoud. Eigenlijk raar dat we dan onze dieren zo weinig respecteren en ze laten leven in ellende. Ook hier vragen we weer, wees eerlijk en kijk eens door de ogen van je dier? Waarom zou hij het wel fijn vinden om dag in dag uit aan een ketting te zitten? Waarom zou hem een ketting om zijn nek niet hinderen? Waarom zou hij het niet erg vinden om in de regen te moeten staan of in de brandende zon? Waarom zou hij het niet erg vinden om opgesloten te zitten in een heel klein en warm hok of stal, wachtend tot de dagen voorbij gaan? Waarom zou hem het niet kunnen schelen en ons wel als we in dezelfde situatie zouden zitten? Om dat het een dier is? Of omdat het “maar” een dier is? Wat geeft ons het recht om dat op die manier te vinden?

Als we goed kijken zien we ook bij dieren die onder deze omstandigheden moeten leven een hoge mate van stress. Dieren worden net als mensen zeer ongelukkig in situaties die hun belemmeren enige vorm van vrijheid te hebben. We zeggen bewust enige vorm omdat totale vrijheid ook niet gewenst is, maar daar straks iets meer over. Ook dieren ondervinden heftige stress van te kleine kooien en opgesloten zitten. Het ene dier nog meer dan het andere. Honden bijvoorbeeld zijn helemaal niet geschikt om

IMG_1166
hond aan korte ketting, geen bewegingsvrijheid

aan een ketting of in een hok te zitten. Die hebben beweging nodig. Lichamelijke en vooral ook geestelijke uitdaging in het leven. Krijgen ze dat niet gaan ze veel blaffen, piepen, dingen stuk maken, worden ze angstig of juist agressief, worden ze helemaal wild als ze dan eindelijk eens aandacht krijgen. Ze lopen steeds hetzelfde rondje of vertonen agressie zodra ze de buurhond zien. Hun enige vorm van vermaak is namelijk nou eenmaal die andere hond die ze zien en waar ze lekker even tegen kunnen blaffen. Dan praten we nog niet over het lichamelijk ongemak van een ketting aan je nek. Vaak schuurt het of zit het te strak. Omdat er te weinig naar de hond word omgekeken komt het regelmatig voor dat de ketting/ halsband is ingegroeid met als gevolg een stinkende wond. Je begrijpt het al, honden opsluiten en vastleggen is geen diervriendelijke oplossing. Daarnaast kan hij zijn werkelijke functie waarvoor hij in 9 van de 10 gevallen word aangeschaft, het waken en beschermen van huis en haard, helemaal niet uitoefenen op deze manier. Waarom niet heb ik beschreven in Een goede waakhond.

Oke dus niet aan de ketting of in een hok? En los op straat, is dat dan beter? Nee dat is dan weer het andere uiterste. Een hond hoort in de veiligheid van een tuin te kunnen leven. Op straat heeft het ook ongemak. Je stelt hem bloot aan verkeer en een ongeluk zit in een zeer klein hoekje. Ook geef je hem ongemak omdat andere mensen het niet fijn vinden een hond tegen te komen en hem wegjagen, met stenen bekogelen of met een stok slaan. Daarnaast komen ze regelmatig in conflict met andere honden met ernstige gevechten tot gevolg. Menig hond komt terug met fikse

IMG_4728
hond aangereden, gebroken rug, ingeslapen, eigenaar nooit gevonden.

bijtwonden die behandeld moeten worden. Dan nog een vervelend bijkomend nadeel is het grote overschot van honden op Curacao. Loopse teven die gaan struinen door de buurt komen zwanger thuis. Je draagt bij aan heel veel leed als je je hond zwanger laat worden. Voorbeelden hoeven we niet te noemen, de rest van de site laat zien welk leed.

En andere dieren dan? Het maakt niet uit welk dier je houdt. Of het nu kippen, konijnen, paarden, geiten, katten of vogels houdt, ze hebben allemaal recht op voldoende bewegingsvrijheid, een plek om te schuilen voor regen of zon, een plek om zich terug te kunnen trekken als ze dat nodig vinden en een plek om te rusten die  specifiek geschikt is voor dat dier. Je kan niet verwachten dat je een dier een goed leven geeft als de plek waarin het leeft te kort schiet aan wat hij feitelijk nodig heeft. En dat is voor elk diersoort anders. Verdiep je in maten van een kippenren, verdiep je in hoeveel ruimte een parkiet of ara nodig heeft. Geef een paard ruimte om te bewegen en laat hem niet de hele dag op stal of vastgebonden aan een boom. En denk hierbij ook aan veiligheid van het dier, is de ruimte vrij van scherpe voorwerpen, groeit er niks wat giftig is? Het houden van dieren geeft verantwoording, verantwoording voor een goede zorg op alle vlakken.

©Rescueracao

Advertenties