Hah een simpele zou je denken, vrijheid van honger en dorst… Natuurlijk is het basisprincipe simpel. Zorgen voor voldoende eten en water. Een dier zou geen honger mogen lijden en altijd beschikking moeten hebben op schoon en vers drinkwater. Een dier zou niet op straat moeten scharrelen om zijn eten te zoeken. Een dier zou niet zo mager moeten zijn dat het bijna omvalt van ellende. Vrij simpel en toch gebeurd het in heel veel gevallen niet.daaibooitjes

Maar wat het ingewikkeld maakt is dat elk diersoort specifieke behoefte heeft qua eten. Als eigenaar is het belangrijk dat je je daar in verdiept. Dat je naast voldoende voer het juiste voer geeft. Voer dat voldoet aan alle voedingswaarden die het dier nodig heeft. Nadeel is dat er zoveel verschillende manieren voeren zijn en zoveel verschillende merken zijn. De ene goedkoop en de ander haast onbetaalbaar. We willen hier niet zeggen dat duur ook altijd goed is, of een voeding die je vaak op tv ziet de juiste. Merken zijn wat mij betreft vrij onbelangrijk. Belangrijk is de juiste balans. Veel honden krijgen bijvoorbeeld alleen rijst, soms met een klein beetje blikvoer, maar vaak ook niet. Veel honden moeten het doen met wat restjes  die van ons avondeten overblijven. Helaas is dat niet genoeg en krijgen ze naast te weinig voeding, te weinig voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben om gezond te blijven.

Het dierenlichaam werkt net als het onze. Krijgen wij te weinig van de juiste voedingsstoffen worden we ziek. We worden vatbaar voor ziekten en ons immuunsysteem daalt. Eten we gezond en krijgen we voldoende voedingswaarden binnen zijn we lichamelijk gezond, voelen we ons fitter van lichaam en geest en zijn we minder vatbaar voor virussen en ziekten.

Wees kritisch in wat je geeft aan je dier, zorg dat je je voldoende hebt ingelezen in wat jou dier nodig heeft.

Een paar simpele voorbeelden.

Een ara of papegaai heeft niet voldoende aan alleen de zadenmix van de dierenwinkel, sterker nog alleen dit dieet maakt hem ziek. Kans op schade aan de lever en nieren zijn aanzienlijk groot. Het is veelal te vet en te eenzijdig, al ziet het er op het oog allemaal heerlijk uit. Een speciaal pelletvoer voor papegaaien is vaak veel uitgebalanceerder mits het niet allerlei toevoegingen als kleurstoffen en suikers bevat. Ook hebben ze behoefte aan verse groenten en vers fruit. En maak je ze helemaal gelukkig met het verstoppen van voedsel zodat ze hun natuurlijk zoekgedrag kunnen uitten. Op internet zijn verschillende kookboeken met de meest geweldige recepten te vinden speciaal ontwikkeld voor deze diergroep. Ook kan je hier informatie vinden over verschillende korrels/ pellets die er te koop zijn. Het samenstellen van een goed papegaaien dieet is lang niet zo gemakkelijk als het in eerste instantie lijkt.

Een kat heeft niet voldoende aan de muizen die hij vangen kan en heeft kattenbrokjes en vers (blik)voer nodig. Bang dat de kat geen muizen meer vangt? Dit mag nooit een reden zijn om hem uit te hongeren. Muizenvallen en het schoonhouden van je leefomgeving is vaak veel effectiever dan een kat.

Een geit, paard of koe heeft niet voldoende aan wat hij onderweg vind. Curacao is een droog land en er is niet voldoende te eten om zelf op een gezond gewicht te blijven. Bijvoeden met de juiste voeding is meer dan gewenst.

Zelf koken voor honden kan best, mits je de voedingswaarden in de gaten houdt. Alleen rijst is echt niet voldoende.  Eerlijk is eerlijk het is niet gemakkelijk om gezond te koken voor een hond en het is relatief duur en vergt enig inlezen. Er zijn, zoals gezegd, zoveel manieren van voeden voor honden. De een stelt zelf een menu samen van vers vlees en groenten, dat noemen we BARF of KVV. Anderen kopen liever kant en klare brokken. Ook hier wil ik duidelijk zijn dat ik geen voorkeur heb voor een bepaalde manier van voeren. Je moet kiezen wat bij je past, mits je rekening houdt dat de hond de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.  Bij de meeste dieren geldt dat hun ontlasting een goede graadmeter is voor wel of geen gezond voer en een gezond gestel. Heeft je hond fluffy ontlasting en veel ontlasting zegt het iets over de hoeveelheid stoffen die niet goed opgenomen worden door het lichaam. Dan bestaat het voer meer uit vullers (mais bijv) dan uit voeding. Ook hier geldt informeer jezelf, prik door reclamepraatjes of een prachtige verpakking en investeer op een goede manier in de gezondheid van je hond.

©Rescueracao

Advertenties