Vrijheid van angst en stress, een breed begrip wat vele facetten omvat. Een dier wat angst of stress ervaart is niet gelukkig. Angst en stress heeft uitwerking op lichamelijk en geestelijk welzijn. Dieren die constant angstig zijn of stress ervaren kunnen bijvoorbeeld gedrag gaan vertonen als automutilatie (zelfverwonding), Er zijn bijvoorbeeld honden die aan hun poten kluiven of hun staart kaal bijten of papegaaien die zichzelf kaal

DSC_1992
Een Ara die door lange eenzame opsluiting en slecht voer zichzelf is gaan plukken. Zelfs na verbetering van leefomstandigheden en voedsel is het plukken niet meer gestopt. Hij heeft te lang stress gehad om nog te herstellen.

plukken. Maar ook overmatig blaffen of steeds hetzelfde rondje lopen kan een uiting van stress zijn. Dit komt omdat ze stress ervaren en ze zelf niks aan kunnen veranderen. De frustratie loopt zo hoog op dat ze iets zoeken om de stress kwijt te raken. Stress en angst kunnen vele oorzaken hebben. We zetten er een aantal op een rijtje om je een idee te geven:

  • Eenzaamheid, de meeste dieren zijn dol op een soortgenoot en het alleen zijn  geeft stress. Ook gebrek aan menselijk contact geeft stress. Een hond in eenzaamheid opsluiten in een hok of aan een ketting en het alleen maar voeding brengen is niet oke, een hond is een sociaal dier en heeft contact nodig. Een paard alleen houden is niet oke, het zijn groepsdieren en hebben de kudde nodig om zich veilig te voelen. Een papegaai alleen in een kooitje is ook niet oke, papegaaien hebben normaliter een vaste partner en leven met die partner in groepsverband.
  • slechte voeding/ te weinig voeding geeft stress. Slechte voeding om dat het lichamelijk ongemak geeft, te weinig voeding omdat het zeker als er meerdere dieren samenleven, gevechten oplevert. Maar ook het constant op zoek moeten naar eten en het hongergevoel geven zeer veel stress.
  • stress door verkeerde huisvesting. Elk dier heeft bepaalde voorwaarden nodig wat betreft huisvesting. Een paard die alleen maar op stal staat ervaart stress, hij kan niet aan zijn normale levensbehoefte voldoen omdat hij niet kan bewegen, niet kan grazen en geen sociale bezigheden kan hebben zoals elkaars vacht verzorgen. Een hond aan de ketting of in een hok idem, door het niet kwijt kunnen van energie en het niet kunnen uitten van normale gedragspatronen raken ze gefrustreerd waardoor de er steeds meer probleemgedrag om de hoek komt kijken. Veelal worden honden agressief, blaffen en piepen ze erg veel, springen ze op en neer of lopen ze steeds in rondjes. Sommige honden hebben de hoop opgegeven en liggen apathisch af te wachten opdat de dag voorbij gaat. Papegaaien in te kleine kooitjes zonder uitdaging en speelgoed en zonder mogelijkheid om eten te zoeken zijn doodongelukkig. Stel je voor zeg… Je hebt het denkvermogen van ongeveer een 7 jaar oud kind en je zit 30-40-50 jaar in eenzame opsluiting in een ruimte waar je je vleugels nog niet eens kan spreiden en je hebt niks te doen… Zal jij gelukkig zijn? Dieren kunnen ook stress ondervinden als ze met teveel soortgenoten in een te kleine ruimte/ oppervlakte gehouden worden. Overbevolking geeft net als eenzaamheid stress.
  • angst door slechte socialisatie, of angst voor mensen omdat je gesard, geslagen of omdat er tegen je geschreeuwd word, angst omdat het dier niet begrijp wat er van hem verwacht word doordat wij menselijke voorwaarden stellen, angst door verkeerde/ harde training, angst voor pijn omdat er methoden gebruikt worden die door middel van pijn hun doel moeten bereiken. Angst omdat er geen plek is om te schuilen voor de dingen waar je bang voor bent of angst omdat je met andere dieren moet samenleven die eigenlijk je natuurlijke vijand is.
  • stress door lichamelijke gebreken, stress door pijn en stress door ziekte of ongedierte en jeuk.

Je ziet al dat vele factoren voor stress of angst kunnen zorgen. Begrijp dat deze opsomming nog lang niet volledig is. We hebben geprobeerd een beetje meer duidelijkheid te geven in oorzaken van stress of angst maar dit onderwerp is te breed om volledig te kunnen zijn. Belangrijk is om jezelf de vraag te stellen “is mijn dier gelukkig en voldoet zijn leefomgeving aan hoe hij normaal gesproken zou leven als hij niet in een kooi of kennel zou zitten” Kan hij keuzes maken zoals hij leeft en voelt hij zich veilig. Zie ik signalen die duiden op stress of angst en weet ik bij mijn diersoort wat die signalen zijn? Wat kan ik doen om dat te voorkomen? Verdiep je in je huisdier en zoek informatie. Kijk op internet, in de bibliotheek en vraag deskundigen om raad. Waarom nou niet zomaar een willekeurig persoon? Er bestaan veel bakerpraatjes en achterhaalde theorieen. Ook dierenwelzijn is een onderwerp dat steeds in beweging blijft door nieuwe ontwikkelingen. Iets wat 30 jaar geleden prima werd bevonden kan door onderzoek erg veranderd zijn. Als het goed is zijn deskundigen op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en blijven ze zichzelf ontwikkelen op hun vakgebied. Maar ook gezond verstand en je zelf bedenken “hoe zou ik het vinden als ik in zijn schoenen sta” geeft al vaak te denken… Om dit te verduidelijken geef ik altijd een heel simpel voorbeeld… Als we onze kinderen zindelijkheidstraining geven werken we met complimentjes en misschien wel stickertjes voor elke plas op het potje. Als we onze pup zindelijkheidstraining geven gaan we ons ineens afvragen of we hem moeten straffen bij een ongelukje en er zijn zelfs mensen die hun pup met hun neus door de plas heen halen… Zo vreemd want zou je dat zo ook bij je kind doen? Nee is dan vaak het antwoord. Mijn antwoord is dan altijd nee, dus idd ook niet bij je hond. Nog een simpel voorbeeld.. Vroeger werd bij zwemles de methode gebruikt dat je aan de haak werd gezet en zo het water ingesmeten. Het was vaak een traumatische ervaring voor het kind. Menig mens die zo een angst voor water heeft ontwikkeld. Tegenwoordig maakt men de kinderen eerst watervrij door spelletjes te doen in het kleine bad voordat ze uberhaupt het water verder in gaan. Welke methode vind je fijner? die met dwang of die waar het allemaal wat rustiger en duidelijker verloopt? Simpele voorbeelden waarmee je jezelf altijd ten rade kan gaan over hoe je bepaalde dingen wilt en kunt aanpakken. Begrip, respect en gezond inlevingsvermogen.

©Rescueracao

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s