Er word nog vaak gezegd dat men niet weet hoe men voor een dier moet zorgen. Ik denk dat je met een beetje gezond verstand en compassie een aardig eind moet kunnen komen. Alleen het spreekwoord “wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet” zou voldoende moeten zijn om heel veel leed te voorkomen.

We zetten voor u de 5 vrijheden op een rijtje, vrijheden die voor elk mens en elk dier zouden moeten gelden. Als je je hier aan houdt beperk je leed tot een minimum en hou je rekening met wat je dier nodig heeft. Kan of wil je dat niet? Dan is het beter geen dieren te houden.

VRIJHEID VAN ANGST EN STRESS, door het geven van de juiste omstandigheden en zorg worden angst en onrust voorkomen.

VRIJHEID VAN HONGER EN DORST, door het geven van voldoende geschikt en gezond voer en het altijd kunnen beschikken over vers drinkwater.

VRIJHEID VAN ONGEMAK, door het geven van een geschikte ruime omgeving inclusief een prettige plek om te schuilen tegen zon, hitte en regen. Ruim genoeg om zich vrij te kunnen bewegen.

hond aan ketting
Een hond aan de ketting, in de brandende zon, zonder water en voer, heeft niks meer met dierenwelzijn te maken, aan geen van de vrijheden word voldaan

VRIJHEID VAN PIJN, VERWONDINGEN EN ZIEKTE, door preventiemaatregelen te nemen als inenten en ongediertebestrijding en een snelle diagnose en behandeling bij ziekte door een arts. Ook moet de omgeving van het dier schoon en veilig zijn om ziekten en verwondingen te voorkomen.

VRIJHEID OM  NATUURLIJK/ NORMAAL GEDRAG TE KUNNEN UITTEN,  door het geven van genoeg ruimte, door verrijking te geven in omgevingsmateriaal/ spel en gezelschap van soortgenoten en gezelschap van jou als eigenaar.

Weet je niet wat deze vrijheden voor jou dier zouden moeten inhouden? Op internet, in de bibliotheek of bij een dierenarts of hondentrainer kan je altijd vragen stellen. Ververs je informatie af en toe en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op gebied van voeding, verzorging, medische preventie en training. Iets wat 30 jaar geleden prima was is in de loop van de jaren veranderd door de algemene ontwikkeling en onderzoek.

Ik zal alle vrijheden 1 voor 1 uitwerken de aankomende tijd en ze hier plaatsen

©Rescueracao

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s