Op straat voeren

Omdat het probleem op het eiland vrij groot is kan niet elke hond opgevangen worden. Op zich hoeft dat ook niet want veel honden redden zich redelijk op de straat. Dat wil niet zeggen dat het leven niet stressvol is overigens. Ze redden zich redelijk maar als ze mochten kiezen heeft 99% toch echt liever een veilig thuis. Maar soms is het gewoonweg niet anders. Op straat kan je toch nog vrij veel voor ze doen. Zorg in ieder geval voor een veilige rustige en vaste voederplek en voorzie die van een waterbak. Oude pannetjes of ijsbakken werken ook prima en worden minder vaak gejat.

Hoe maak je nou die keuze van meenemen of ter plekke verzorgen? Voor mij is ietwat mager of wat schurftig geen graadmeter. Het geeft wel aan dat voedsel vinden moeilijk is maar daar kan jij hem mee helpen door hem 1-2 keer per dag voer en water te verstrekken. Persoonlijk vind ik dat pups, moeders met pups, zwangere teven, zieke/verzwakte honden en hele oude honden voorrang nodig hebben. Deze groepen hebben het extra zwaar op straat en hebben een beschermde omgeving nodig. Eigenlijk zou mijn advies hier bij luiden dat je ze altijd direct mee zou moeten nemen. Of er nu wel of niet direct permanente opvang voor handen is.

Samen met Karin en Ellis lang geprobeerd haar op gewicht te krijgen, tot ze op een dag verscheen met een opgezwollen gezicht.. toen was het genoeg geweest. Uiteindelijk bleek dat ze zo ziek was dat ze niet meer te redden was en hebben we haar in laten slapen.

Is de hond die jij gespot hebt nog in aanvaardbare conditie, start dan met voeren op vaste tijden en vaste plekken. En wat al ontzettend helpt is om de hond even een ontwormingskuur te geven en iets tegen vlooien en teken. Het leven word dan gelijk alweer een stuk aangenamer voor zo’n dier. Ook scabies en demodex zijn prima ter plaatse te behandelen. Neem de hond even mee naar de dokter en spreek af dat je haar graag verder op straat wilt behandelen.

Heel belangrijk in dit geval is dat je het probleem niet groter laat worden. Maak een afspraak voor sterilisatie bij Stichting dierenhulp op Curacao of voor buiten Curacao een stichting die helpt bij sterilisaties. (zie belangrijke adressen per eiland/ land op de website). Dit geldt zowel voor teven als voor reuen. Alles wat zich niet meer voort kan planten draagt bij aan de oplossing van het probleem en jij krijgt niet de “verrassing” dat er ineens puppy’s bij lopen. Na sterilisatie is het verstandig om de hond in ieder geval een nachtje ergens onder te brengen zodat ze goed uitgeslapen weer op haar plekje terug komt. Hou de dagen daarna de wond wel in de gaten. Utopia zou zijn als je de hond kunt onderbrengen tot de hechtingen er uit zijn maar in de praktijk is dit vaak lastig en ik moet eerlijk zeggen hoe langer je ze thuis houdt hoe moeilijker terugzetten word, niet alleen voor jou maar ook voor de hond. Dus laten we het maar op even goed uitslapen houden in dit geval. Geef de hond een halsband die je kan voorzien van je telefoonnummer. Mochten mensen haar dan in een benarde situatie vinden kunnen ze je bereiken en weet je waar je verzorghond gebleven is.

Merk je dat de honden die jij verzorgd eigenlijk wel heel erg naar een thuis verlangen maak dan leuke foto’s en een uitgebreid verhaal en plaats dat op de verschillende mediasites. Geen enkele hond word geadopteerd als ze wazig op een foto staan en er geen leuke/ duidelijke beschrijving bij staat over hoe hij is. Hou contact met verschillende organisaties en vraag of ze ook mee willen denken voor een oplossing.

Sommige rotten in het vak zijn beter af op straat, vinden de vrijheid fijn en redden zich prima. Laat die honden onder jou toeziend oog lekker waar ze zijn. Start je met voeren, houdt dat wel in dat je niet zomaar even niet kan gaan. Ze rekenen op je komst. Vakantie of een paar daagjes weg? Regel vervanging. Of.. Sluit je aan bij bij de Feed Friends Foundation, een stichting die gezamenlijk honden voert op straat.

©Rescueracao 2021 Epvdk