Zieke hond

Met regelmaat worden er uitgemergelde zieke honden gevonden die hulp nodig hebben.

Ga bij vondst direct langs de dierenarts zodat je weet wat er allemaal aan de hand is met de hond en je direct de juiste medicatie mee krijgt. Ook in belang van je eigen dieren die je graag  gezond wilt houden is het goed om te weten of de hond iets besmettelijks heeft of niet.

Een aantal dingen komen met grote regelmaat voor op het eiland.

  • Karpattenziekte
  • Hartwormen
  • Schurft, demodex en scabiës
  • Parvo (meestal pups, soms jong volwassen honden)
  • Giardia en haakwormen en coccidiose
  • Hondenziekte
  • Zeer sterk vermagerd
  • Gebroken ledematen
  • Wormen vlooien luizen en teken
  • CTVT, Canine transmissible venereal tumor

Parvo, giardia, coccidiose , haakwormen, hondenziekte en scabiës (in mindere mate) zijn besmettelijk, Natuurlijk zijn wormen vlooien luizen en teken ook makkelijk over te nemen maar dat is minder vervelend qua behandeling of ziektebeeld dan de bovengenoemden. De rest is niet besmettelijk.

Ziektes in het kort beschreven, LET OP dit is niet volledig, ik ben geen arts, Voor een volledige uitleg een arts raadplegen.

Gibi

Karpattenziekte in het kort, word overgebracht door teken. Uit zich in verschillende vormen. Meestal merk je het op als de hond ineens niet meer wil eten en lusteloos is. Tandvlees is meestal wit en soms ontstaan er puntbloedingen of krijgt je hond spontaan een bloedneus. Zonder behandeling is deze ziekte dodelijk, het kan soms tijden sluimeren voordat het uitbreekt. Kans op genezing is zeer goed. Meestal is er na een kuur van doxy niet zo veel meer aan de hand. Is het lang onbehandeld gebleven tast het uiteindelijk ook organen aan en is de kans op herstel klein. De actieve vorm met puntbloedingen of bloedneuzen is ook risicovoller maar door te blijven handelen op wat je ziet en tijdig naar de dokter te gaan overleefd het merendeel wel. Vind je een hond die onder de teken zit is de kans groot dat hij ook karpattenziekte heeft. Wees voorzichtig met her uittrekken van al die teken. Het kan bloedingen veroorzaken. Je kan de hond in dat geval beter met een veilig/ niet te zwaar tekenbestrijdingsmiddel behandelen en wachten tot de teken daardoor dood gaan in plaats van alles er uit proberen te trekken. Uitgebreide info over karpattenziekte vind je hier: Karpattenziekte

Hondenziekte in het kort. Vieze ogen, vieze longen, koorts en spiertrekkingen. Meestal duidelijk te zien op de bespiering van het hoofd. De hond lijkt een tic te hebben. De spiertrekkingen zijn pas in ver stadium zichtbaar. Er is een kans op genezing maar je moet je afvragen of dat verstandig is om te doen. Hondenziekte is uiterst besmettelijk. En de tic zijn blijvend, en zeer vermoeiend om mee te leven. Dus bij duidelijke hondenziekte is inslapen vooralsnog de meest humane oplossing.  Heb je geen andere honden en is de hond een twijfelgeval zou ik zeggen geef hem een kans. Soms vertonen ze koorts vieze ogen en vieze longen ook als ze in erg slechte conditie zijn en is er van hondenziekte geen sprake. Heb je een hond geholpen met hondenziekte en ga je weer richting huis? Trek je kleding en schoenen uit en doe ze 48u in een afgesloten zak en daarna in de wasmachine en vergeet niet je auto te ontsmetten. De hondenziektebacterie overleeft nog geen 48u in een omgeving.

 Gibi

Hartwormen in het kort, hartwormen worden overgedragen door muggen. Om hartworm te voorkomen gebruik je maandelijks hartwormpreventie. Let op het is een andere worm dan de wormen in het darmstelsel, dus de meeste gewone ontwormingsmiddelen werken niet preventief tegen hardwormen. Wij gaven onze honden maandelijks heartguard om hartwormen te voorkomen naast 4x per jaar een drontalkuur voor de andere wormen. Er zijn merken te koop die alle wormen aanpakken, maar die zijn niet overal te koop. Hartworm gaat in het hart van de hond zitten en op den duur vult het het gehele hart met alle gevolgen van dien. Een hond met hartworm is te genezen. Maar de behandeling is niet niks en brengt wel risico’s met zich mee. De hond krijgt een aantal keren een vloeistof tussen z’n ruggengraat ingespoten wat de worm doet afbreken. Doordat de worm in kleine stukjes word afgevoerd kan dat verstoppingen in de bloedvaten geven. Rust is bij deze behandeling erg belangrijk. Dit is een proces van maanden maar zeer de moeite waard om te doen. De honden die ik gezien heb hebben het allemaal gered.

Schurft in het kort, de volgende 2 soorten schurft komen veel voor op het eiland. Scabiës en demodex. Beide vormen hebben we thuis opgevangen. Om te weten of het scabies of demodex is, dient er een huidafkrabsel gemaakt te worden en onder de microscoop bekeken te worden.  Met het blote oog is dit niet vast te stellen.

Scabiës is besmettelijk voor mensen en dieren. Door contactliggen of op elkaars dekentjes liggen word het overgedragen. Onze ervaring is dat het elkaar besmetten niet zo snel gaat als dat gezegd word. Wellicht hebben we geluk gehad maar na de 2e prik nam ik ze altijd mee de groep in. Dus in feite hield ik ze iets meer dan een week apart. De artsen adviseren pas na de 3e prik honden toe te laten in de groep. De honden met scabiës ontvangen 4-6 weken wekelijks een prik die de scabiës behandeld. Na de eerste prik verergerd de jeuk meestal. En na de 2e prik word de scabiës al veel minder actief. Ik had zelf gewoon contact met de honden maar waste wel altijd goed m’n handen na het aaien. Handdoeken waste ik apart en elke dag werd de kamer en de doeken verschoond. Grappig om te zien is hoe de huid veranderd in de loop van de weken. Na een aantal weken zit het haar er weer op en zijn de korsten  verdwenen. De droge huid vette ik regelmatig in met babyolie en daarna met een zachte borstel of doek er over om de schilfers te verwijderen.

Día 1 Wally con sarna y flaco

Demodex krijgen ze via hun moeder mee al voor ze geboren worden. Demodex is niet besmettelijk en eveneens goed te genezen. Wel is dit proces vaak langduriger en vaak als de weerstand zakt komt het even een klein beetje terug. Denk aan een terugval na bijv een operatie, castratie of ziekte. De genezing mag dan vaak wat langduriger zijn, bedenk dat demodex het meest actief is bij jonge honden. Op latere leeftijd heeft het merendeel er geen last meer van. De kunst is om het immuunsysteem zo goed mogelijk op pijl te houden. Volgens nieuw onderzoek is gegeneraliseerde demodex snel en effectief te behandelen met 1 tablet nexgard, vraag uw dierenarts naar de beste oplossing voor jou hond

Parvo, giardia, coccidiose en haakwormen in het kort, allen komen regelmatig voor op het eiland en zorgt voor veel sterfte. Meestal treft het pups, soms jong volwassen dieren of zwakke oudere dieren. Bij alle besmettingen is de hond lusteloos en heeft het diaree, meestal met bloed of slijm. We hebben gekozen om ze onder 1 kopje te noemen omdat de symtomen erg gelijkend zijn. Alleen de dierenarts kan onder de microscoop bekijken waar ze last hebben en de juiste medicatie voorschrijven. Dus zeker bij pups, diaree is altijd laten checken door de dierenarts. Naast de juiste medicatie is vocht erg belangrijk. Blijf vocht met ORS (zie tab zieke pup verzorgen) toedienen in z’n bekje. Gaat dit niet of komt er meer uit dan er in gaat is het zeer verstandig om een infuus aan te laten leggen bij de dokter. De ervaring leert dat de hondjes met infuusvocht betere kansen hebben dan hondjes zonder infuus, zeker als ze heel zwak zijn. Oppassen met vocht in de bek spuiten dat je niet teveel kracht zet en het vocht per ongeluk in de longen terecht komt.

Wally unas seis semanas más tarde, recibió un hogar permanente con nosotros

Sterk vermagerde hond, regelmatig word er een “zakje botten” gevonden. Uitgemergelde honden zijn ondanks dat ze zwak zijn oersterk! Met goede verzorging redden ze het vaak wel. Oorzaak uitsluiten bij dokter, niet alleen geen voedsel maakt mager, parasieten en ziekte ook. Wil je de hond weer op gewicht krijgen zal je naast de juiste voeding ook alle medische aspecten moeten aanpakken. Meestal word er gestart met ontworming en een vlooien/tekenmiddel. Als je zo’n magere hond ziet ben je geneigd om hem gelijk een flinke bak voer te geven. Niet doen hoor! Zijn lijf is waarschijnlijk geen voedsel meer gewend dus bouw dit rustig op. Begin met wat boullion met rundvlees of kip als ze erg zwak zijn. Geef hem mondjesmaat geweekte brokken als ze mager zijn maar nog redelijk ter been. Laat de maag rustig aan voer wennen en geef liever 5-6 keer per dag een beetje dan gelijk een grote hoeveelheid. Nutrical is een welkome aanvullen qua mineralen. Er is ook een speciaal soort astronauten voeding te koop bij de dierenarts maar dit is vrij duur. Maar werkt ook echt wel super. Blijf de maaltijden rustig lang uitspreiden over de dag, het is beter de hond rustig in gewicht aan te laten komen dan dat hij er binnen een weekje weer op gewicht is. Meestal gaven we de honden in dit soort gevallen puppyvoer omdat daar net iets meer bouwstoffen in zit. Wat ook erg goed help om net een beetje meer body te krijgen is dagelijks wat macaronie door de brokken.

Gebroken ledematen in het kort, veel honden worden aangereden en breken het bekken, poten en ruggen. De meeste breuken zijn te behandelen, tenminste als reflexen nog werken en pijnprikkels gevoeld worden. Soms door amputatie, soms door gips, soms door operatie en soms door bench-rust. Ieder geval, er moet wel iets gedaan worden. Je kan het niet zo laten. Na bezoek aan de dierenarts zijn de komende 48 uur na een aanrijding allesbepalend. In die 48 uur moet er gepoept en geplast zijn. Is dit niet het geval is doorgaan eigenlijk zinloos. De zenuwen zijn dan te ernstig beschadigd. Hebben ze wel gepoept en geplast is het zeker de moeite waard om de hond verder te helpen. Menig hoopje ellende heeft na behandeling alsnog een hondwaardig bestaan gekregen. Je zal versteld staan hoe flexibel honden zijn. Wel vind ik dat je altijd afwegingen moet maken in het belang van het dier. Niet onnodig laten lijden maar ook niet direct opgeven. Een gezonde balans en gezond verstand, emoties zijn in de afweging niet altijd de beste raadgever. Let op.. honden met gebroken ledematen hebben pijn. Hier loop je de meeste kans op een hap als je ze op wilt pakken van de straat. Zelf had ik altijd een snoetje in de auto die ik dan om z’n snuit deed voor het oppakken en NA het aanlijnen. Eerst zorgen dat de hond gezekerd is voordat je het snoetje omdoet. Je wilt niet dat hij op de vlucht slaat met een dichtgebonden bek. Heb je geen snoetje bij je , vaak kan je met een touw of een riem z’n bek dichtbinden. Of wikkel z’n kop zo in een dikke handdoek dat bijten zo goed als onmogelijk word.

Wormen vlooien luizen en teken, behandel de hond zsm tegen ongedierte. Is de hond zwak kan je hem vrij veilig met frontline van de eerste beestjes ontdoen. Als bij het handmatig verwijderen van teken de hond gaat bloeden is de kans op karpattenziekte vrij groot aanwezig. Ga dan niet door met handmatig verwijderen maar spray de hond goed in. De hond verliest anders te veel bloed.Door de spray gaan de beestjes ook dood maar veroorzaak je geen wondjes. Is de hond lichamelijk sterker kan je sterkere middelen gebruiken maar ook hier geldt weer… bij de dierenarts halen. Er worden op Curacao bij petshops middelen verkocht die veel te sterk zijn en waar honden aan overleden zijn. Ontwormen doe je met speciale ontwormingstabletten, niet vergeten dit na 14 dagen te herhalen…

CTVT, Canine transmissible venereal tumor. Heel kort gezegd tumoren die door sexuele contact van hond op hond overdraagbaar zijn. Meestal aan de geslachtsdelen van de hond, soms ook op neus of bek. Is goed te behandelen door middel van chemokuren. Honden hebben nauwelijks bijwerkingen van de chemokuur.

©Rescueracao 2021 Epvdk

De volgende filmpjes zijn misschien niet echt leuk om naar te kijken maar informatief is het zeker. Je ziet in beide video’s een hond met de typische kenmerken van hondenziekte. Beide honden zijn ingeslapen.