Zwangere teef

Hoogzwangere Meexy, je kon de kleintjes voelen bewegen in haar buik

Het kan voor komen dat je een zwangere teef gaat opvangen. Tot een aantal weken voor de bevalling is abortus nog mogelijk. Niet leuk maar wel iets om over na te denken. Een bezoekje aan de dierenarts om dit te bespreken is, zeker op Curacao waar een overschot is aan honden, de moeite waard. Een ongewenst nest kan hier mee voorkomen worden. Is de teef al te ver in de zwangerschap en abortus niet meer mogelijk dan zijn een aantal dingen belangrijk om te weten.

Zwangere teven hebben meer voedsel nodig dan niet zwangeren. Baby’s moeten groeien en nemen voedsel van hun moeder. Ongeacht of mama genoeg krijgt of niet de baby’s nemen wel. Om de moeder gezond te houden/ of weer te maken mag ze meerdere keren per dag eten. 3-4 keer een portie is niet ongewoon. Je kan ook besluiten haar onbeperkt eten neer te zetten. Dus dat de voerbak constant gevuld is en ze eten kan wat ze nodig heeft. Bij honden die al een tijd weinig voedsel gehad hebben moet je alleen oppassen dat ze zich niet overeten omdat ze honger hebben en daardoor last krijgen van hun buik. Aangeraden word om een zwangere teef op puppyvoer te zetten omdat het meer voedingsstoffen bevat en makkelijker verteert.

 Meex kraamkamer met hek als afscherming voor andere honden

Geef de teef een rustige plek om te kunnen bevallen. Een plek waar geen andere honden bij kunnen komen. Zorg voor een zo schoon mogelijke omgeving. Zelf moet ik altijd een beetje lachen om deze uitspraak want op Curacao worden er op de meest gekke plekken pups geboren en over het algemeen gaat dat altijd goed. Maar hoe schoner de omgeving, hoe minder kans je hebt op infecties bij moeder en pups.

In principe kan je de bevalling snel verwachten als de lichaamstempertuur van de teef zakt. Vaak duurt het dan niet langer dan een halve dag tot een dag.  Ik heb de moeder volledig zelf de bevalling laten doen. Ik heb niet geholpen met schoonmaken van de pups, geen navelstrengen afgebonden, geen pups aan tepels gelegd. Meexy (de mama vd fotos) deed alles zo prachtig zelf dat hulp alleen maar storend zou zijn. Wel ben ik er de gehele tijd bij gebleven, heb haar water aangeboden en zachtjes aangemoedigd. Belangrijk is wel dat je je goed voorbereid op een bevalling. Lees zoveel mogelijk zodat je weet wat je te wachten staat, zorg dat je op de hoogte bent over bijv. hoeveel tijd er tussen de geboortes van de pups kan en mag zitten. Zorg dat je vooraf je vragen aan de arts gesteld hebt en je weet wie je bellen kan als er iets mis dreigt te gaan. Een goede informatieve site over medische aspecten van de bevalling is die van dierenkliniek sleeuwijk of Klaver4dieren. Maar gewoon lekker een avond informatie vergaren op internet is prima om te doen. Er is zoveel informatie te vinden over zwangere teven en de bevalling dat het me onnodig leek daar nog iets aan toe te voegen.

Pas bevallen teven kunnen anders reageren naar mensen en andere dieren. Het is niet ongewoon dat ze hun pups willen beschermen tegen indringers en met agressie reageren naar de overige honden in het huishouden. Soms ontwaakt de leeuw in haar en moet je als verzorger ook even op je tellen passen.

Over het algemeen kunnen wij als verzorgers de pups meestal wel goed benaderen. Soms kost het in het begin een beetje extra moeite en voorzichtigheid maar met een beetje geduld en rust komt dit helemaal goed. Geef mama en pups rust, reinheid en regelmaat. Laat niet Jan en alleman bij de pups. Oppakken door anderen, behalve jij als verzorger, is echt niet aan te raden en zou je niet moeten doen de eerste weken. De pups zijn geen speelgoed en moet slapen, heel veel slapen. Word er te veel mee gepakt krijg je gestreste pups. In feite is 1x pakken per dag om te wegen en te checken echt meer dan voldoende tot de 4e week.

Je kan de pups in het begin wegen om te kijken of ze genoeg groeien. Zolang er elke dag groei is is het goed. Meestal is de moeder de eerste dagen niet bij het nest weg te slaan en zullen ze genoeg melk binnen krijgen. Je kunt de tepel checken op melk door er zachtjes in te knijpen. Komt er een druppel dan is er melk. Ook dit kost even tijd om op gang te komen dus raak niet direct in paniek als er niet veel melk is. Laat de natuur even z’n gang gaan en grijp niet direct naar de fles om bij te voeden. Houd contact met je dierenarts als je het gevoel hebt dat er niet genoeg is.  Er kunnen eventueel spuiten gegeven worden om de melkproductie op gang te krijgen. Moet je toch bijvoeden? Pak dan de diksten ipv de kleinsten. Waarom? Zo blijft de moedermelk over voor de kwetsbaarste. Help desnoods door de kleine iets vaker aan te leggen bij de moeder zodat het rustig kan drinken. Vaak zijn die kleintjes net niet sterk genoeg om zich in het gedrang staande te houden en worden ze door de diksten weggeduwd bij de tepel. Voer je de dikste bij heeft hij niet zo veel haast meer en hebben de andere iets meer kans om ook bij de tepel te komen. Maar nogmaals alleen in uiterste noodzaak.

Mama met het kleintje van het nest

Kijk niet raar op als mama de pups tijden alleen laat. Je hebt verzorgende types maar ook types die alleen de voedingstijden de pups opzoekt. Ga de moeder nooit dwingen om te voeden. Dus vastzetten, platleggen en vasthouden of whatever.. Niet doen. Moeders zijn niet gek en weten echt wel of hun kinders moeten eten of niet. Je kan haar wel meenemen naar het nest als reminder maar over het algemeen regelt ze het prima zelf. Soms zien we bij hele jonge moeders wel wat probleempjes in deze trant. Eigenljjk zijn ze nog te jong om moeder te zijn en weten zich niet zo goed raad met al die piepende pups. Maar uiteindelijk gaat het eigenlijk altijd wel goed. Door het wegen kan je ook in deze gevallen in de gaten houden of de pups groeien.

Als de pups groter worden zal de moeder de pups bewust langer alleen laten. Ze leert de pups frustratie opbouwen. De pups kunnen als ze proberen te drinken afgesnauwd worden of verhinderd worden om te drinken. Een natuurlijk proces, wat we afspenen noemen. Meestal begint dit rond de 5-6 weken. Het is niet zo dat de moeder haar pups zat is en dat ze dan maar alvast naar hun nieuwe baasjes kunnen. Dit is de grootste denkfout die wij als mensen maken.  Het afsnauwen hoort daar bij. Ze bereid haar pups voor op leren omgaan met frustratie. Soms zijn de correcties niet mals, maar zij als moeder weet precies hoe ze moet corrigeren. Beter dan dat wij als mensen dat weten en kunnen. Niet mee bemoeien dus. Zie voor verdere uitleg hierover het tab pups en vroegtijdig het nest verlaten. Uitleg over de ontwikkeling van het zenuwstelsel en waarom het naast de emotionele ontwikkeling zo belangrijk is om de pups pas met 8 weken te plaatsen.

Uitplaatsen van pups.

8 weken, het is zo ver. Als het goed is zijn er allemaal nieuwe baasjes en mogen de pups verhuizen. Laat de nieuwbakken eigenaren de pups smorgens ophalen, zo heeft de pup de hele dag de tijd om te wennen aan z’n nieuwe situatie, dat geeft ze meer rust voor dat ze de nacht in moeten. Geef entingsboekje en wat eigen voer mee. Laat de eigenaren het liefste het zelfde voer geven in het begin als wat hij in het nest kreeg. Door de verhuizing zakt de weerstand en diaree wil je dan echt liever voorkomen. Vertel duidelijk wanneer ze weer ontwormt en ingeënt moeten worden. Laat de pups een beetje gespreid weggaan. Dus elke dag een paar zodat mama niet direct helemaal alleen achter blijft. Dat maakt het iets makkelijker allemaal ook voor de Foster ;). Geef de moeder in die tijd lekker veel afleiding om haar koppie op andere gedachten te zetten. Ook teven kunnen last krijgen van het lege nest syndroom maar met afleiding en beweging voorkom je het meestal. Denk er aan dat ze ook weer geleidelijk terug kan in voer. Ze heeft niet meer zo veel  nodig. En… Niet vergeten een afspraak voor sterilisatie te plannen. Fabriekje op slot, want ze zijn na de nestperiode zo weer zwanger als je niet uitkijkt.

©Rescueracao 2022.

We willen je de filmpjes van de geboorte van meexy’s pups niet ontnemen

De geboorte van een pup

De geboorte van een pup, navelstreng afbijten

De geboorte van een pup, de nageboorte