Help, mijn hond is puber!

Een tijd van komen en gaan: de puberteit 

Voor mensen en honden is de puberteit een periode van turbulentie in zowel het hoofd als het lichaam. De geest en het lichaam worden op biochemisch niveau klaargestoomd voor de voortplanting en het volwassen leven. Het is de tijd waarin men de wereld gaat verkennen op zoek naar een eigen plek en status en in opstand komt tegen het gevestigde gezag. Eerder aangeleerde regels lijken niet meer te gelden. Communicatie daarover is (bijna) niet meer mogelijk en frustratie, ongeduld en machteloosheid zijn aan de orde van de dag. Kortom, voor iedereen een tijd om gauw achter de rug te hebben. Het is gelukkig ook een periode die van voorbijgaande aard is. De vraag is hoe u daar als eigenaar van een puberende hond mee omgaat.

Perro con la bola de la actividad

Net als bij mensen is er voor honden geen handboek dat precies omschrijft hoe je omgaat met je puber. Toch zijn er een aantal handvaten die het voor beide partijen wat makkelijker maakt om deze moeilijke periode te door te komen en dat gegeven stemt gelukkig hoopvol. Die handvaten kunt u zien als een ondersteuning van en aanvulling op uw eerdere opvoeding en training. Probeert u zich te doordringen van het feit dat uw hond dit gedrag niet vertoont, omdat hij er één of andere duistere agenda op nahoudt. Hij doet dit niet vanuit een soort van boosaardigheid. Hij doet dit, omdat hij een puber is en omdat hij geen keus heeft. Zonder dit natuurlijke proces kan hij niet uitgroeien tot een stabiele, volwaardige hond. Uw hond komt in de puberteit als hij rond de 8 maanden is, sommigen iets eerder sommigen iets later. Dan is er rond de 24 maanden nog een 2e korte puberteitsfase. Rond de 2,5 – 3 jaar is uw hond geestelijk en lichamelijk volwassen, kleine rassen iets eerder

Kong

Wat u kunt doen:

  • Handhaaf de omgangsregels die jullie als gezin met elkaar hebben afgesproken.
  • Wees vooral in deze periode consequent in het handhaven van de regels. Dit geldt voor iedereen die met uw hond in aanraking komt (zeker voor gezinsleden én regelmatige bezoekers). Duidelijkheid geeft rust voor beide partijen en wordt beloond als de puberteit voorbij is.
  • Geef alleen commando’s als u zeker weet dat hij ze zal opvolgen, anders leert hij  alleen maar om u (nog meer) te negeren. En vraag uzelf oprecht  af of hij de oefeningen wel goed genoeg onder controle had voor de puberteit begon. Ga rustig een stapje terug in de oefening en vergeet vooral niet te belonen als iets goed gaat. Denk er aan, als een hond iets doen iets oplevert zal het gedrag sneller weer herhaald worden.
  • Controleer de omstandigheden en voorkom dat de hond in de ‘fout’ kan gaan. Wees daar creatief in en denk vooruit. Het is aan u, om slimmer te zijn dan uw hond en het voorkomt ook onnodige correcties.
  • Laat uw hond in deze periode uit aan een lange lijn als u merkt dat hij moeite heeft met hier komen. Op deze manier houdt u de controle wanneer u het ‘hier’ commando geeft (u haalt hem namelijk gewoon binnen als hij u negeert). Daarnaast gaat u extra oefenen op het terug komen in een gecontroleerde omgeving. U mag in dit geval heerlijke beloningen geven waardoor het nog meer de moeite waard is om terug te komen. Gaat dit weer goed kan je weer proberen hoe het gaat in de vrije omgeving. Bedenk dat als de omgeving te interessant is geworden door bijv andere honden of heerlijke geuren dat roepen op dat moment niet zoveel zin heeft. Wacht even rustig tot de eerste spanning van de situatie af is, draai je om en loop de andere kant op terwijl u uw hond vrolijk bij u roept. Natuurlijk goed gedrag belonen met een vette beloning.
  • Uw hond is de wereld aan het verkennen, dus zorg ervoor dat u interessant blijft voor uw hond. Doe regelmatig aandachtsoefeningen in een omgeving zonder al teveel afleiding. Doet hij dat goed, voer de afleiding dan geleidelijk op. Wissel speeltjes en beloning af op zo’n manier dat de hond zijn aandacht voor u niet verliest. Want waarom zou een hond terug komen als u totaal niet interessant bent en het verderop veel leuker is.
  • Straf uw hond NOOIT voor het terug komen. Ook niet als u een half uur hebt staan wachten. U straft op dat moment het terugkomen, want dat is het laatste wat de hond gedaan heeft. Hij zal de straf aan terug komen koppelen en de volgende keer het wel uit zijn hoofd laten om terug te komen. Veel mensen straffen hun hond voor iets wat hij verderop gedaan heeft. Bijv de hond heeft een plant uit de pot getrokken, u ziet het gebeuren en roept de hond bij u. U straft hem, denkt u, voor de plant. Helaas werkt het brein van de hond niet zo. Feitelijk straft u hem weer voor bij u komen.
  • Slopen/dingen stuk maken, veel pubers beginnen met slopen. Planten, dripp systemen, bedrading, wasgoed enz. Slopen heeft meestal 2 oorzaken. Of de hond heeft moeite met alleen zijn of de hond verveelt zich te pletter. Belangrijk is te achterhalen waardoor het komt. Meestal beginnen we in deze gevallen door verveling uit te sluiten. Geef de hond uitdaging in zijn leven. Honden die altijd maar in de tuin zitten kennen op een gegeven moment elke grasspriet en gaan zelf dingen zoeken voor vermaak. Wandelen is heerlijk maar vaak niet genoeg. Geef de hond denkwerk om lekker met zijn koppie bezig te zijn. Denkwerk? Geef zijn eten in een activityball zodat hij er iets voor doen moet om het te bemachtigen, doet het eens in een oude petfles (zonder dop) zodat hij moet pulken om het er uit te krijgen, geef de hond een kong met plakkerig voedsel om uren er over te doen om hem leeg te likken. Er zijn puzzels speciaal voor honden te koop waarbij hij vakjes moet openen om een brokje te bemachtigen, verstop speeltjes of brokjes die hij mag gaan zoeken, ga speuren, clickertraining doen en leer hem nieuwe oefeningen aan. Wissel speelgoed af zodat het steeds interessant blijft en niet gaat vervelen. Geef hem bij het snoeien van de tuin wat oude palmtakken waar hij lekker mee slepen mag, een kokosnoot uitpluizen vinden ze vaak ook geweldig. Kortom zorg voor ander vermaak en ruim de dingen waar je zuinig op bent tijdelijk op. Is het verlatingsangst zou u moeten gaan werken aan het leren alleen zijn.
  • Vermijd conflicten en reageer niet met agressie, blijf rustig kalm en bedenk een andere methode die je misschien dan met een omweg wel het gewenste resultaat geven. Actie is reactie, agressie geeft agressie. Dominantie handelingen en overmatig straffen geeft meestal meer problemen dan dat het iets oplost. Het zijn wetenschappelijk bewezen achterhaalde methoden die veel schade aanrichten in het welzijn van de hond.
  • Leer uw verlies te nemen als het een keer misgaat. Het leerproces gaat gepaard met vallen en opstaan. Dat geldt zowel voor  u als uw hond.
  • Wees geduldig en bewaar uw rust. Dit is misschien wel het moeilijkste onderdeel in deze tijd maar zéér belangrijk. Bedenk dat deze periode van voorbijgaande aard is.

©Rescueracao 2021 Epvdk